Magimix Le Glacier 1.1 IJsmachine – product review

Terwijl ik dit schrijf schijnt buiten uitbundig de zon. De zomer lijkt eindelijk begonnen! De ideale tijd voor lekker verkoelend ijs. Nou hebben we hier in de buurt niet te klagen over goede ijssalons met smaken te over, maar ik maak ijs heel erg graag zelf. Zo weet ik precies wat erin gaat en bovendien is het ontzettend leuk om te doen en kun je er eindeloos mee variëren. Om goed en  lekker ijs thuis te maken is de aanschaf van een ijsmachine een goede investering.

IJs kun je maken met en zonder ijsmachine. Ik heb een oudje van Philips, waarmee ik het proces op gang kan helpen, maar ik heb echt een vriezer nodig om er ijs van te maken. Het kwam dus perfect uit dat ik van de webshop Fonq.nl de gelegenheid kreeg om een ijsmachine van Magimix te testen. Ik heb geen ervaring met het merk, dus ik ga er met open vizier in.


2016-07-15-14-00-53

De webshop:

Fonq.nl is een webshop met een zeer breed assortiment en een uitgebreide kook- en keukenafdeling. Een heerlijke site om lekker op rond te struinen. Als je voor 23:00 uur bestelt, heb je je bestelling de volgende dag al in huis en bij bestellingen ter waarde van € 20,00 of meer krijg je het gratis thuisbezorgd. Ik heb al een tijdje ervaring met Fonq.nl en ben tot nu toe altijd tevreden geweest over de service.

De ijsmachine werd bezorgd in een stevige doos en goed beschermd door piepschuim.

Het merk Magimix:

Magimix timmert al ruim 40 jaar aan de weg met culinaire innovaties. De multifunctionele foodprocessor is bijvoorbeeld een uitvinding van Magimix. De Magimix Le Glacier 1.1 liter ijsmachine is mijn eerste ervaring met het merk. De machine ziet er solide uit en de onderdelen glijden met gemak op hun plaats. Bij mijn oude Philipsje zit een apart element dat je in de vriezer moet stoppen om ijs te kunnen maken. Voordeel: het neemt niet veel ruimte in de vriezer, nadeel: het vrieselement leg je op de bodem van de kuip en vriest het ijs dus alleen aan de onderkant aan.


foto: fonq.nl

foto: fonq.nl

In de kuip van de Magimix ijsmachine zit rondom koelvloeistof. De hele kuip gaat in de vriezer, zodat de koelvloeistof rondom bevriest en het ijs dus zowel onderin als in de zijwanden aanvriest. En dat werkt als een tierelier! Je moet alleen wel voldoende ruimte hebben in je vriezer. Nu is 1.1 liter versie niet zo heel groot, dus hij past redelijk makkelijk ergens tussen. De 1.5 versie is iets hoger, maar ook die zou makkelijk in een la van een vriezer moeten passen.


2016-07-19-21-31-06

Bij de ijsmachine krijg je een vrij uitgebreide gebruikshandleiding en die is in het Nederlands. Hierin staat duidelijk beschreven hoe je het apparaat moet gebruiken, hoe je hem het beste schoon kunt houden en hoera … een hele berg recepten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo’n hele goede gebruiksaanwijzing lezer ben… en ik ben vast niet de enige. Meestal begin ik gewoon en als ik tegen een probleem aanloop pak ik het boekje erbij. Bij deze machine liep ik er bijvoorbeeld tegenaan dat je de vloeistof erin moet gieten als de machine draait, anders vriest het ijs al aan de zijkanten vast en krijg je het niet meer mooi los.  Ahum, eerst even lezen dus!

Wat ik bij mijn oude Philips apparaatje lastig vindt en dat is ook de reden dat ik hem niet heel vaak heb gebruikt, is dat hij lastig schoon te maken is. In ijs zit veel suiker en het vulgat van de machine wordt dus geheid plakkerig. Het motorgedeelte kun je natuurlijk niet in de vaatwasser gooien, dus je moet aan het pielen met een nat doekje om alle  hoekjes en gaatjes schoon te krijgen. Bij de Magimix is dat een grote meevaller, want je schuift het vulgat heel makkelijk van de motorunit af, en dat deel is van plastic en kun je makkelijk in een sopjes schoonmaken.


2016-07-17-15-20-10

Het motorblok zelf heeft geen noemenswaardige hoekjes en gaatjes waar vuil in blijft zitten, dus een doekje erover en je bent klaar. Een grote plus wat mij betreft, want schoonmaken is wel een van de grootste nadelige gevolgen van lekker koken, naast de calorieënintake natuurlijk. Ook de as en de schoep zijn los te draaien en goed te reinigen. Omdat de kuip eigenlijk altijd in de vriezer staat neemt de rest maar een heel klein plekje in je kast in.


Citroenijs in de maak

Citroenijs in de maak

Inmiddels heb ik het apparaat al flink aan het werk gezet. Ik heb de eerste dag mangosorbetijs gemaakt, de dag erna een Goddelijke citroenijs met karnemelk en de dag daarna ben ik aan het experimenteren geslagen (op verzoek van mijn zoon) met colasorbetijs. Die laatste soort bevindt zich nog in de experimentele fase. De smaak is prima, maar de consistentie is nog niet zoals het moet. Daar blijf ik nog even mee oefenen dus. De recepten van de andere twee soorten ijs zal ik binnenkort online zetten. Ik heb expres geen recepten uit het boekje gebruikt, want die recepten zijn al door en door getest.

En ik wilde juist graag weten hoe het apparaat om zou gaan met mijn eigen recepten. Bij het mangosorbetijs maakte ik, zoals ik eerder vermeldde, de fout dat ik de vloeistof al in de kuip had gegoten voordat de schoep draaide. Daardoor is een deel van het mengsel al aangevroren voordat het apparaat draait. Voor de smaak maakt dat niet uit, maar ik denk dat mijn ijs daardoor niet een mooie gelijkmatige structuur heeft gekregen. Het kan ook liggen aan het suikergehalte in het mengsel. Daar heb ik inmiddels een behoorlijk studie van gemaakt, maar daarover binnenkort meer. Het citroenijs was perfect en de ijsmachine had het nog behoorlijk vloeibare mengsel binnen een kwartier omgeturnd tot prachtig en goed schepbaar roomijs. Het werden prachtige bollen.

Conclusie:

Als je graag zelf ijs wilt gaan maken is de Magimix Le Glacier 1.1 is een fijn apparaatje om te hebben. Als je ijs maakt voor 2 personen is deze ruim genoeg. Als je een gezin wilt voorzien van ijs zou ik geloof ik voor de grotere versie kiezen. IJs maken doet hij prachtig, krachtig  en snel. Je kunt het zo uit het apparaat eten. Het enige nadeel aan deze ijsmachine dat ik kan verzinnen is dat de hele kuip in de vriezer moet. Nou heb ik een ruime vriezer, maar als je een kleintje hebt moet je daar wel rekening mee houden. Een enorme plus vind ik het schoonmaakgemak. De kuip gaat schoon weer in de vriezer en is 10 uur later weer klaar voor gebruik. Je kunt dus dagelijks ijs maken als je wilt!

Bij Fonq.nl koop je de Magimix Le Glacier 1.1 voor € 64,90 en de Magimix Le Glacier 1.5 heb je voor € 84,50. Voor een kleine meerprijs is de grote versie in verschillende kleuren leverbaar.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een mij door Fonq.nl ter beschikking gestelde ijsmachine. Dit heeft echter op geen enkele manier mijn mening beïnvloed. In de review lees je mijn eerlijke mening over het product.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

    1. Ik heb even zitten googlen op de ijskom van Kitchenaid (prachtig ding hoor!). Ik heb geen Kitchenaid, dus ik heb er geen ervaring mee. Het lijkt wel of de kom voor de Kitchenaid nog een stuk groter is dan die van de Magimix. Als je voldoende ruimte hebt in de vriezer, geen probleem natuurlijk. Wat bij mij nog wel eens wil helpen is de vraag: hoe vaak ga ik het gebruiken en is me dat het bedrag waard. IJs maken doe ik eigenlijk alleen als het warm is en af en toe wel eens tijdens de feestdagen. Hooguit een keer of 10 per jaar dus (los van deze testsessie dan …).

      Ik wens je veel wijsheid en laat je me weten wat het is geworden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.