Pistache-honing schepijs

IJs recepten pistache ijs

Voor het maken van dit bijzondere ijs, heb je een ijsmachine nodig. Je kunt het qua prijs voor een ijsmachine zo gek maken als je zelf wilt, maar een gewone simpele huis-tuin-en-keuken ijsmachine heb je al voor rond de € 50,–. Ik heb een oudje van Philips, die zo langzamerhand wel aan vervanging toe is, maar hij maakt (met enige ondersteuning van de vriezer) nog steeds ijs. Dit pistache-ijs heb ik qua kleur wat meer pit gegeven met voedselkleurstof. Dit is absoluut geen must, dus laat het vooral weg als je liever geen kleurstoffen gebruikt.

Voor 1,3 liter ijs:

Als je ongepelde pistachenoten koop, zit het vlies er waarschijnlijk ook nog aan. Pel de noten dan en laat ze een kwartiertje wellen in warm water, dan wrijf je de velletjes er zo af. Houd een paar handjes hele noten apart en hak de rest fijn in een keukenmachine.


2016-06-25-15-04-32

Meng dan een klein scheutje melk door de gehakte pistachenoten zodat je een soort pistachepasta krijgt. Als je kleurstof wilt gebruiken, is dit het moment om het erdoor te roeren. Klop dan in een pannetje de eidooiers met de honing op tot lichtgeel en luchtig. Giet, terwijl je blijf kloppen, de melk en de slagroom er in een straaltje bij. Zet het pannetje op het vuur en verwarm het tot 78°C. Hiervoor is een keukenthermometer een must. Ik heb deze en die bevalt me uitstekend omdat hij helemaal vanaf de onderste punt meet. Ook in ondiepe laagjes werkt hij dus goed. Als het mengsel de juiste temperatuur heeft bereikt moet het afkoelen en daarna een tijdje in de koelkast om echt koud te worden.


IJsmachine

IJsmachine

Giet het koude ijsmengsel nu in de ijsmachine en laat deze een half uur tot 45 minuten draaien. Voeg tegen het eind de apart gehouden noten toe. Schep het ijs dan over in een afsluitbare bak en laat het in de vriezer nog minimaal een uur of 6 opstijven.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.