Misosoep met zoete aardappel en sesam/gember garnalen

hoofdgerechten zeevruchten Recept misosoep

De basis voor deze heerlijke en pittige misosoep is zoete aardappel en misopasta. Zoete aardappel wordt inmiddels in iedere supermarkt verkocht, maar misopasta is misschien wat lastiger te vinden.


Misopasta

Misopasta

Misopasta bestaat uit gefermenteerde sojabonen, zout en vaak ook granen. De unieke, intense smaak van misopasta ontstaat door het fermentatieproces en de smaak wordt ook wel gezien als de vijfde basissmaak, umami. De overige vier basissmaken zijn zout, zoet, zuur en bitter. Miso komt uit de Japanse keuken en ik heb gelezen dat iedere streek in Japan zijn eigen specifieke misosmaak heeft, het lijkt Italië wel! Misopasta is niet in iedere supermarkt te krijgen, maar als je een toko in de buurt hebt, dan hebben ze het vast. Deze misopasta heb ik gekocht bij Toko Boemboe in het winkelcentrum aan de Nobellaan in Assen.

Ingrediënten voor 4 personen:


Misopasta

Misopasta

Beredingswijze:

Verhit 1 eetlepel van de sesamolie in een koekenpan en fruit hierin de helft van de gember en de helft van de bosui een paar minuutjes. Voeg dan de misopasta toe en de geraspte zoete aardappel. Giet het water erbij en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten koken en pureer het dan met een staafmixer. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Terwijl de soep kookt meng je de garnalen in een bakje met de rest van de sesamolie, de sesamzaadjes, de chilivlokken, de overgebleven gember en wat zout en peper. Bak dit in een koekenpan met antiaanbaklaag een paar minuutjes aan. Schep de soep in een kom en schep er wat van het garnalen mengsel in. Strooi er wat van de overgebleven ui over en serveer. Je kunt deze soep heel goed als hoofdgerecht (voor 4) serveren met een broodje of als voorgerecht voor 8 personen.

Heb jij wel eens miso gebruikt?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge