3 x borrelhapjes met Boursin

De leukste opdracht die een foodblogger kan krijgen is: verzin iets nieuws met … ! In samenwerking met Uit Paulines Keuken mocht ik meedoen aan een uitdaging van Boursin om een nieuw borrelhapje te bedenken waarin Boursin wordt gebruikt. Erg leuk om te doen! Ik heb drie receptjes gemaakt, waarvan ik van één niet helemaal zeker wist of het wat zou worden, de bitterballen. Van de gevulde champignons en de gevulde soesjes wist ik vrij zeker dat het lekker zou zijn. De bitterballen zijn deels goed gelukt, een ander deel ging open in het frituurvet en kon zo de prullenbak in. Dit komt waarschijnlijk omdat ik, bij gebrek aan frituurpan, frituur in een pan op vuur en dan kun je de temperatuur niet zo heel goed stabiel op 180°C krijgen. Lekker waren ze overigens wel!

Gevulde Champignons:

Verwarm de oven voor op 180°C. Wrijf de champignons schoon met keukenpapier of met een borsteltje (niet wassen met water!). Haal de stammetjes voorzichtig los van de hoedjes. Leg de hoedjes op een met keukenpapier beklede bakplaat, met de opening naar boven.


Champignons gevuld met Boursin en chorizo

Snijd de stammetjes van de champignons en de chorizo fijn en meng dit met een halve verpakking boursin. Prak het tot het een geheel vormt. Vul de hoedjes met het mengsel en zet ze 25 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn zowel warm als koud erg lekker. Je kunt ze voorbereiden tot het moment dat ze in de oven moeten.


Gevulde soesjes

Soesjes (ong. 20) gevuld met zalm/boursin mousse

De soesjes
Begin met het maken van de soesjes. Ik weet dat het wat ingewikkeld lijkt, maar dat is het echt niet. Gewoon een keer proberen! Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de boter in een pannetje en breng het met het water, de melk en een snufje zout aan de kook. Haal de pan dan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Nu is het een kwestie van goed roeren. Roer net zolang met een houten lepel tot je een egale massa hebt, een soort deegbal. Zet de pan dan weer op het vuur en laat het deeg een paar minuten rustig ‘garen’. Dit voorkomt dat je soesjes een bloemsmaak hebben. Voeg daarna één voor één de eieren toe en roer heel stevig door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Blijf na ieder ei stevig roeren toe er weer een geheel is gevormd. Schep het beslag nu in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat kleine dopjes deeg (ongeveer 2,5 x 2,5 cm maar dan rond). Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de hoopjes, want de soesjes zetten behoorlijk uit. Zet de bakplaat ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven. Ze moeten stevig aanvoelen als je ze eruit haalt. Laat ze daarna volledig afkoelen.


Het soesenbeslag maken

Dopjes spuiten

Goudgele soesjes

De vulling
Terwijl de soesjes afkoelen maak je de vulling. Snijd de zalm fijn en maal het daarna nog even in een keukenmachine of hakmolen. Voeg dan de zure room, limoensap en -rasp en de Boursin toe. Maal de ingrediënten in de keukenmachine fijn. Proef de vulling en voeg toe wat je nog mist. Doe de mousse vervolgens in een spuitzak met een rond spuitmondje en leg het in de koelkast tot je de soesjes gaat vullen.

Voor het vullen prik je met een mes een klein gaatje in de onderkast van de soesjes. Steek de opening van het spuitmondje in het gaatje en spuit de vulling voorzichtig in de soesjes.

Kaas/boursin bitterballen:


Kaas/boursin bitterballen

Smelt de boter in een pannetje en roer de bloem erdoor. Laat de bloem een paar minuutjes garen. Hierdoor verdwijnt de ‘melige’ smaak van de bloem. Laat het niet verkleuren. Roer dan de mosterd erdoor een giet daarna beetje voor beetje de melk erbij. Blijf steeds stevig roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Wordt de saus te dik, voeg dan nog wat melk toe. Het moet dik zijn, maar nog wel door te roeren. Voeg  hieraan de Boursin en de wijn toe en roer weer tot een egale saus. Doe de oude kaas erbij en roer tot het is gesmolten. Doe dan hetzelfde met de jonge kaas. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Haal de pan van het vuur, splits een ei en roer de dooier grondig door de saus. Laat de saus nu afkoelen en daarna ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.

Hierna kun je er makkelijk balletjes van rollen. Rol ze in de gewenste grootte en zet een bordje met bloem, een kom met het eiwit en de overgebleven eieren (geklutst) en een bordje met paneermeel klaar. Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door het ei, vervolgens door het paneermeel, dan nog een keer door het ei en een laatste keer door het paneermeel.

Verhit het frituurvet tot 180°C en frituur de kaas/boursin bitterballen met een paar tegelijk tot ze goudbruin zijn. Omdat ik geen frituurpan heb is het lastig om de temperatuur van het vet goed stabiel te houden. Door de schommelingen in de temperatuur zijn een paar balletjes opengeknapt en leeg gelopen. De meesten zijn echter goed gelukt en ze waren erg lekker!

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Wat geweldig leuk voor je Esther dat deze opdracht zo goed is geslaagd. De gevulde champignons ga ik zeker maken en ook de soesjes. De bitterballen zijn gewoon te moeilijk voor mijn niveau. Maar dat is geen punt, blijven er nog twee over toch? Overigens heeft zoonlief zijn oog ook op dit recept laten vallen, dus………:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge