Warm gerookte zalm met mosterd-dillesaus

hoofdgerechten vis gerookte zalm

Als je veel met eten en koken bezig bent raak je als vanzelf ook geïnteresseerd in verschillende bereidingstechnieken. Ik ben dol op gerookte zalm en om dit zelf te kunnen doen, kocht ik ooit eens dit tafelmodel rookoventje. Groot zat voor een gezinshoeveelheid. Nou kun je met zo’n rookoventje natuurlijk veel meer dan vis roken en nu ik veel schrijf over eten en koken ga ik ook vast meer dingen uitproberen om met jullie te delen. Als je een rookoventje hebt aangeschaft is één van de eerste dingen die je probeert toch waarschijnlijk een visje. Vandaar dat ik daar ook maar mee begin.

Voor vier personen heb je nodig:

Bij de rookoven zitten twee spiritus brandertjes, deze vul je met spiritus tot halfvol. Leg een stuk aluminiumfolie onder in de rookoven en strooi daar wat rookmot op. Daarop gaat het bodemplaatje en daarop het rooster waarop je de zalmfilets legt. Steek de spiritusbrandertjes aan en sluit de rookoven. Laat hem ook dicht, want anders ontsnapt de rook. Omdat het oventje dicht moet blijven is het in het begin even gokken met de tijden. Ik had vrij kleine zalmfilets en die had ik 15 minuten in de oven gelaten. Iets te lang naar later bleek, ze waren iets te gaar. Een minuut of 10 was voldoende geweest. Hoe vaker je je oven gebruikt, hoe handiger je erin wordt en hoe beter je kunt inschatten hoeveel tijd iets kost.

De saus:

Maak terwijl de filets roken de saus door alle ingrediënten (behalve de olie) met elkaar te mengen. Schenk als laatste in een dun straaltje terwijl je klopt de olie erdoor. Ik heb bij de zalm gebakken aardappelen en gekookte sperziebonen geserveerd.


2016-07-19-18-13-14


2016-07-19-18-12-46

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge