Coq au Vin Blanc

Coq au Vin wordt traditioneel gemaakt met rode wijn. Eerder publiceerde ik al eens het recept voor een heerlijke Coq au Vin met rode wijn. Het recept vind je hier. In de Franse Elzas eten ze een variatie die bereid wordt met witte Rieslingwijn en die is heel geschikt bij wat warmer weer. Geef er vastkokende aardappeltjes bij die je lekker door de saus kunt prakken.

Ingrediënten voor 4 personen:


Witte Rieslingwijn

Coq au Vin Blanc

Bereidingswijze:

Dep de kipdelen droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook en snijd de wortel in blokjes en de champignons in kwarten. Als je spek aan één stuk hebt, snijd dit dan in blokjes.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan. Bak de kip in delen rondom bruin en schep ze dan weer uit de pan. Als alle kip aangebraden is, schep je het overtollig bakvet uit de pan en bak je de spekblokjes aan.

Hier komt voldoende vet uit om verder in te bakken. Als de spek knapperig en bruin is doe je de wortelblokjes, sjalot en knoflook erbij. Bak dit zachtjes even mee, zonder dat het verkleurt. Dan gaat de wijn erbij en dat breng je aan de kook. Laat de alcohol eruit verdampen. Dan gaat het vuur laag en doe je de kipstukken erbij. Voeg de laurierblaadjes, de champignons en de tijm toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel een uurtje sudderen. Draai de kipdelen regelmatig om in de pan. Schil en was intussen de aardappelen en kook ze gaar. Roer aan het einde van de kooktijd de crème fraîche door de coq au vin en serveer met de gekookte aardappelen.

Wat is jullie favoriete Franse gerecht?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge