Een hele handig manier om van restjes groente en kaas af te komen is het maken van een plaattaart. Ik heb voor deze plaattaart voor het eerst gebruikgemaakt van kant en klaar vers deeg (vers Flammkuchendeeg van Tante Fanny). Ik was daar altijd wat sceptisch over, maar het pakte verrassend goed uit! Soms hoef je bij de keuze voor gemak dus geen concessies te doen aan de smaak en dat is goed nieuws. Hoewel ik altijd een voorstander zal blijven van zelf doen en zelf maken, is dit een uitstekend alternatief voor als je daar eens geen tijd voor hebt of zin in hebt. De verse deegsoorten van Tante Fanny zijn te koop bij Jumbo. Welke groentes je gebruikt is aan jou. Als je groente gebruikt die je ook kunt roerbakken komt het altijd goed. Ik had nog een halve gele courgette, een halve groene courgette en een halve aubergine in de koelkast. Daarbij heb ik voor bimi gekozen, maar je kunt ook prima gaan voor groene asperges, preitjes of bosuitjes. 1 Taart is voldoende voor 2 personen. Ben je met meer, dan kun je de hoeveelheden eenvoudig verdubbelen en dan schuif je gewoon twee platen in de oven.
Voor een maaltijdtaart voor 2 personen heb je nodig:
- 1 verpakking Tante Fanny Flammkuchendeeg
- 250 gram ricotta
- 5 plakjes bacon
- 30/40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 50 gram geraspte Gruyère
- 200 gram bimi
- halve groene en een halve gele courgette
- halve aubergine

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd alle groentes in blokjes (behalve de bimi) en snijd de bacon in reepjes. Bak de bacon in een ruime koekenpan uit en voeg dan alle groenten toe. Komt er niet voldoende vet uit de bacon om de groente in te bakken, voeg dan nog een scheutje olijfolie toe. Wok dit even op hoog vuur en haal de pan dan van het vuur en laat de groente iets afkoelen. Meng de ricotta met de andere kazen tot een samenhangend geheel. Is het niet smeuïg genoeg, dan kun je nog een eitje toevoegen. Is het te vloeibaar, dan kun je nog wat extra geraspte kaas toevoegen. Haal het deeg uit de verpakking en rol het voorzichtig uit op een bakplaat. Het bakpapier zit er al op, dus dat hoef je er niet onder te leggen. Besmeer de deegplak met het kaas/ricotta mengsel en laat daarbij ongeveer 1,5 cm rondom vrij. Verdeel dan de groentes en bacon uit de koekenpan over het ricottamengsel. Als je het lekker vindt, kun je er nog wat Parmezaan overheen strooien. Schuif de plaat in de oven en kijk na 20 minuten even hoe het met je groenten gaat. De ene groente kan de hitte wat beter handelen dan de andere. Het deeg heeft ongeveer 25 tot 30 minuten nodig, dus als je groenten te donker worden zet je de oven even een tikkie lager (naar 180°C bijvoorbeeld). Snijd de plaattaart als hij uit de oven komt in stukken en dig in!
Wat doe jij met restjes groente?

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
3 Opmerkingen
Wat een lekkere combi! Ik maak de laatste tijd regelmatig een plaattaart, zo lekker makkelijk. Deze versie lijkt me heerlijk.
je kunt er zoveel kanten mee op. Makkelijk en toch gezond, ideaal voor drukke door de weekse dagen.
Ziet er heerlijk uit! Plaattaarten vind ik geweldig, je kan er eindeloos veel lekkere combinaties mee bedenken he? En wat je zegt, ideaal voor drukke werkdagen!
Geniet lekker van het mooie zomerse weer 😉
Liefs, Merel
http://www.healthywanderlust.nl