Greek van George Calombaris – Review

kookboeken

Vraag willekeurig welke kookliefhebber wat zijn favoriete kookprogramma op tv is en hij zal waarschijnlijk Masterchef Australia zeggen. Bij mij is dat niet anders. Masterchef Australia is by far de leukste, beste, interessantste en meest spannende kookwedstrijd op tv. Ik doe veel ideeën op voor gerechten tijdens het kijken en ja, ik ben er zo een die met pen en papier op schoot naar de masterclasses kijkt. Heel leuk en heel leerzaam. Wat ik aan het programma vooral heel prettig vind is dat het draait om leren en beter worden. Het is geen uitlach- en afzeiktelevisie. Persoonlijk vind ik dat heel prettig.  

De auteur

Een van de juryleden van Masterchef Australia is George Calombaris. Een Australische chef met Griekse roots. Calombaris groeide op in Australië met een Grieks-Cypriotische moeder en een Egyptische vader (die ook weer Griekse roots had). In 2006 opende hij zijn eerste eigen restaurant, The Press Club (inmiddels heropend als The New Press Club) en in 2008 publiceert hij zijn eerste eigen kookboek. Inmiddels heeft hij meerdere restaurants en kookboeken op zijn naam staan.

Calombaris is een prettige, goedlachse man die de deelnemers van Masterchef Australia stimuleert en motiveert om alles uit zichzelf te halen. Soms is hij streng en hard, maar altijd in dienst van het leerproces en nooit om iemand af te zeiken. 

Het boek: ‘Greek’

Greek is een stevige jongen. Echt een werkboek dat tegen een stootje kan. In mijn keuken is dat een pré! Hij bevat ruim 300 pagina’s en hij oogt door het kleurgebruik vrolijk en toegankelijk. De foto’s bij de recepten zijn een lust voor het oog en gaan dwars in tegen de licht-is-beter trend van de laatste tijd. De foto’s zijn over het algemeen donker, bijna mystiek en de gerechten komen er prachtig in uit. De hoofdstuktitels zijn geschreven in een speels lettertype en met veel kleur. Het boek begint met een lofzang op George van verschillende collega’s. Allemaal vertellen ze hoe amaaaaaazing George wel niet is en hoewel ik dat onmiddellijk wil aannemen, zijn wij daar in het kille noorden van Europa niet zo van. Snel doorbladeren naar de inhoud dus, want daar gaat het tenslotte om. Het boek bevat 10 hoofdstukken:

 

  • Griekse snacks
  • Dips
  • Pasta
  • Souvlaki
  • Streetfood
  • Mama’s recepten
  • Salades
  • Desserts
  • Drank
  • Basis

Als je veel naar Masterchef Australia kijkt, herken je de signatuur en voorkeur van George vanuit het programma in het boek. Er staan bijzondere recepten in zoals Kataifigarnalen met honingdressing en avocado en boerenkoolchips met steranijszout. In het hoofdstuk ‘dips’ vind je bijvoorbeeld een worteltzatziki van hangop, bloemkoolskordalia en een hummus met pinda’s en korianderzaad. Stuk voor stuk recepten die ik absoluut ga proberen. Bij de pastagerechten vind je onder andere een pasticcio en homemade tortellini. Ook de salades zien er stuk voor stuk smakelijk uit en lijken voor de meeste thuiskoks goed te doen, hoewel je thuis misschien niet zo snel een octopus te lijf gaat. De salade van geschaafde venkel met bloedsinaasappel, balsamicoazijn en rozijnen daarentegen is wel weer heel goed te doen! Verder vind je nog heerlijke desserts in het boek, waaronder een baklava om je vingers bij af te likken.

De recepten zijn duidelijk en toegankelijk geschreven en de stappen zijn goed te volgen. Misschien is het boek voor de echt beginnende kok wat hoog gegrepen, maar voor mensen met iets meer ervaring in de keuken is het een echte aanwinst. Om uit te koken, maar ook zeker om in te lezen en te bladeren.

Van de Nederlandse uitgever van het boek (Good Cook) mag ik uit het boek een recept met jullie delen. Ik heb gekozen voor de pasticcio, omdat ik die zo ontzettend lekker vond. Dat recept vind je morgen dus terug op deze site!! 

 

Titel: Greek
Auteur:
George Calombaris
Uitgever:
Good Cook 

‘Greek’ is o.a. te koop bij Bol.com voor € 29,95

‘Greek’ is mij voor het schrijven van deze review ter beschikking gesteld door de uitgever. De uitgever heeft echter geen enkele invloed gehad op de tekst die ik erover heb geschreven.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge