Rösti van aardappel, wortel en kaas

hoofdgerechten vegetarisch bijgerechten groente/fruit rösti

 

Rösti is een Zwitsers aardappel bijgerecht. De originele rösti wordt gemaakt met alleen geraspte aardappelen. Je kunt hiervoor het beste de kruimige variant nemen. Er worden inmiddels verschillende variaties op de klassieke rösti gemaakt. Deze is met winterwortel en kaas, maar je kunt ook denken aan spekjes, appel of ui

Het bakken van de rösti

Het spannende van het bakken van een rösti is: hoe zorg je dat hij niet aanbrandt? Mijn tips: druk goed het vocht uit de aardappelen en indien nodig ook uit de wortelen. Druk vervolgens alles goed aan in de pan en laat de aardappelpannenkoek rustig bakken en garen. Het vuur kan beter iets te laag staan dan iets te hoog. Aardappelen en wortel hebben best even nodig om te garen dus je moet de middenweg vinden in het bakken tussen garen en aanbranden. Als het net bakt kun je er niet onder gluren, dus ga op je neus af en blijf erbij.

Na de eerste 10/12 minuten garen gaat het vuur even een paar minuutjes omhoog om een ‘korstje’ op de rösti te krijgen. Ga ook hier goed op je neus af. Het gevaar van breken als je de rösti gaat keren is dan nog heel groot, dus ik adviseer je de rösti te keren met behulp van 2 borden. Je laat de rösti vanuit de koekenpan voorzichtig op een bord glijden, daar leg je een tweede bord bovenop en zo kun je het veilig omkeren. Laat de rösti vervolgens weer voorzichtig in de pan terugglijden. 

Hieronder vind je het recept. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag!

hoofdgerechten vegetarisch bijgerechten groente/fruit rösti
Rösti van aardappel, wortel en kaas

Rosti

Gang: Bijgerecht
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 30 minutes
Totale tijd: 45 minutes
Porties: 4 personen

Rösti is een soort pannenkoek van geraspte aardappel. In dit gerecht is er nog geraspte wortel en kaas aan toegevoegd

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen, was ze en laat ze goed uitlekken. Droog ze eventueel nog even na. Rasp de aardappelen met een fijne rasp. Doe ze in een vergiet en laat het vocht weglopen. Druk het laatste vocht er met een lepel uit. Schrap de wortelen en rasp ook die met een fijne rasp. Meng de geraspte aardappel goed met de wortel en de geraspte kaas.

  2. Verhit de olie in een koekenpan met een antiaanbaklaag. De truc is om het bakproces onder controle te houden zodat het niet aanbrandt, maar wel goed gaart. Zet daarom het vuur halfhoog, liever iets te laag dan iets te hoog.

  3. Schep het aardappelmengsel in de koekenpan, verdeel het goed over de bodem en druk het zorgvuldig aan met de achterkant van een lepel. Laat dit zo'n minuut of 12 rustig bakken. Pas de hoogte van het vuur aan als het te hard of te langzaam gaat. Zet daarna het vuur wat hoger om de onderlaag 'droog' te bakken. Dit zal niet langer dan 5 minuten nodig zijn.

  4. Schuif dan de pannenkoek op een bord, leg daarop een ander bord en draai zo de rösti om. Laat het weer in de koekenpan glijden en laat hem op halfhoog vuur rustig aan de andere kant verder garen (nog zo'n 10 minuten).

Notities

Ik heb de rösti geserveerd met kort gekookte broccoli en een goed gaar gebakken kipfiletje.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge