Filosoof – een nostalgisch ovengerecht

hoofdgerechten rundvlees filosoof

Filosoof is de ideale zondagse maaltijd voor de herfstige dagen die weer gaan komen. Het moet lang stoven in de oven (wel 5 uur!) en de geur trekt door je hele huis terwijl jij lekker met een boekje op de bank zit. Heerlijk! Veel werk is het niet, maar het kost wel veel tijd. Oorspronkelijk was filosoof een gerecht om vleesrestjes mee op te maken. Nu gebruiken we daar gewoon runderriblappen voor. Het vlees stooft langzaam gaar in de oven. Als het klaar is wordt het bedekt onder een laag aardappelpuree en gaat het nog even onder de grill. Groente erbij en klaar ben je. Het is dus eigenlijk alleen een kwestie van op tijd in de oven zetten. Wil je naar goed Hollands gebruik om 6 uur aan tafel? Dan moet je vlees rond half 1 's middags de oven in.

In dit gerecht wordt runderbouillon gebruikt. Je kunt dat maken van een blokje, maar het is ook heel leuk om eens zelf bouillon te maken. Het recept daarvoor vind je hier: recept runderbouillon.

Het volledige recept voor filosoof vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag!

 

hoofdgerechten rundvlees filosoof

Filosoof

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse pot
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 5 hours 30 minutes
Totale tijd: 5 hours 45 minutes
Porties: 4 personen

Filosoof is een vleesgerecht uit de oven met een dakje van aardappelpuree

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Leg het vlees een half uur voordat je begint uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Verwarm dan de oven voor op 140°C. Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm en doe er peper en eventueel wat zout over. Snijd de uien in grove stukken. 

  2. Verhit 50 gram van de boter in een ovenvaste braadpan doe het vlees erin en bak het vlees in een paar minuten rondom bruin. Schep het vlees dan uit de pan en bewaar het op een bord. Doe de uien in het bakvet en bak ze op laag vuur tot ze zacht zijn (5/6 minuten). Voeg dan de bloem toe en gaar dit al roerend een paar minuten mee op laag vuur. Daarna kan de bouillon erbij en de laurier, kruidnagel en azijn. Voeg ook het vlees weer toe en schep alles goed door elkaar.

  3. Doe de deksel op de pan en zet de pan nu 5 (!) uur in de oven. Het vlees stooft zo langzaam gaar en wordt botermals. Kijk elk uur even in de pan of alles goed gaat en schep het even om. 

  4. Een half uurtje voordat de oventijd om is, kook je de aardappelen gaar. Giet ze af en voeg de melk toe. Stamp dit goed door elkaar en voeg 50 gram boter toe. Stamp hier een smeuïge puree van. Proef en breng op smaak met peper en zout. 

  5. Zet nu je ovengrill aan en laat hem op temperatuur komen. Schep het vlees over in een ovenschaal en verdeel de puree erover. Strijk het mooi glad. Strooi hier wat paneermeel oven en verdeel het laatste beetje boter hier in vlokjes over.  Zet de ovenschaal onder de grill en houd het goed in de gaten. De bovenkant moet goudbruin zijn, maar let op dat de boel niet te donker wordt. 

Notities

Dit gerecht moet lang in de oven, wel 5 uur. Op tijd beginnen dus!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Dit vind je vast ook leuk

4 comments

  1. Ach, heerlijk! Alhoewel ik geniet van deze nazomerse dagen, kijk ik ook wel weer uit naar wat koudere herfstdagen. En dan dit gerecht maken; fantastisch. En ja lekker met een boek. Deze komt dus op mijn ‘to-cooklist.’ 🙂 Ik heb een emmertje ‘rote Grütze’ uit Duitsland meegenomen; lekker als toetje! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge