Pompoen stamppot met gebakken chorizo

Pompoenstamppot met chorizo

De dagen worden weer korter en de avonden wat frisser. Tijd voor stamppotjes dus. Deze stamppot is lekker zoetig door de pompoen. De basis is dezelfde als die van hutspot, maar de wortel is vervangen door pompoen. Je zou bijvoorbeeld ook pastinaak kunnen nemen. Omdat het stamppotje zoetig van smaak is, is het lekker om er iets pittigs door te doen. Ik heb gekozen voor gebakken chorizo. Je zou ook prima spekjes kunnen nemen, maar dat verandert wel de uiteindelijke smaak van je stamppot. In dat geval zou ik misschien nog wat chilipeper of chilivlokken aan de stamppot toevoegen. 

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag.

 

Pompoenstamppot met chorizo

Pompoenstamp met gebakken chorizo

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse pot
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 20 minutes
Totale tijd: 35 minutes
Porties: 4 personen

Zoetig stamppotje die zijn pit krijgt door de gebakken chorizo

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen, spoel ze schoon en snijd ze in min of meer gelijke stukjes. Doe ze met wat water in een ruime pan. Snijd de pompoen in de lengte doormidden, verwijder de draden en zaden. Schil de pompoen en snijd hem in blokjes. Snijd de ui in stukjes van ongeveer 1 x 1 cm. 

  2. Doe de pompoen en ui bij de aardappelen en breng aan de kook met wat zout. Kook dit in ongeveer 20 minuten gaar.  

  3. Snijd de chorizo in blokjes. Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de chorizo hierin tot hij knapperig is. Gooi de olie niet weg, want daar zit een hoop smaak in. 

  4. Stamp de stamppot en voeg de boter toe. Is de stamp nog niet smeuïg genoeg, doe er dan wat melk bij en stamp tot structuur naar je zin is. Roer dan de chorizo met de olie waarin het is gebakken erdoor. Proef en breng verder op smaak.

  5. Schep de stamppot op borden en serveer direct.

Notities

Je kunt in plaats van chorizo ook spekblokjes nemen. De uiteindelijke smaak verandert daardoor natuurlijk wel.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

4 comments

  1. Ik ben (nog) niet zo’n grote liefhebber van pompoen. Maar afgelopen zaterdag op de markt toch een (fles)pompoen gekocht. Ik ben van plan die eerst te roosteren en er dan óf soep óf stamppot van te maken. Maar wat het ook wordt; wel chilivlokken erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge