Zoete verleiding voor de zondag: matcha cheesecake

bakken - taart matcha cheesecake

Foodies Magazine van de maand oktober is werkelijk een feestje! Het thema is koffie, thee en cacao .... ik bedoel maar! In dit nummer staan veel dingen die ik ga proberen, maar deze taart MOEST echt de eerste zijn. Ik zal je vertellen (maar dat blijft wel onder ons hè?) dat ik over deze taart heb gedroomd! En hij is prachtig geworden, net als op de foto in het blad. De foto is 's avonds gemaakt en nu het weer vroeg donker is, is mooi fotograferen wat lastig. Maar het idee is duidelijk denk ik.

Ik had nog nooit iets met matcha poeder gemaakt en ik heb het dan ook uitgebreid geproefd. Het poeder, de oplossing in gekookt water ... behoorlijk bitter goedje! Als dat maar goedkomt, dacht ik nog. Gelukkig bleek de verhouding in de recept perfect en geeft de matcha de suiker een prima kick in the ass. Ondanks de hoeveelheid suiker die in de taart zit, smaakt hij dus niet overdreven zoet. De structuur van de taart vind ik overigens meer weghebben van een kwarktaart dan van een cheesecake. 

 

Wat is matcha?

Matcha is een groene theepoeder uit Japan. De bijna overdreven groene kleur wordt verkregen doordat de theeplant de laatste vier weken voor de oogst in de schaduw worden geplaatst. Hier reageert de plant op door extra bladgroen aan te maken, wat zowel de kleur als de smaak verstrekt. De blaadjes worden vervolgens gestoomd en gedroogd en daarna verpulverd tot poeder. De poeder heeft een wat bittere, hooiïge smaak.

 

Het volledige recept voor de matcha taart vind je hieronder. Als je nog vragen en/of opmerkingen hebt, dan hoor ik het graag. Doe dat bij voorkeur onder dit bericht, zodat andere mensen ook mee kunnen lezen en praten. 

Als je hem gaat maken, laat je dan even weten wat je ervan vond?

 

Matcha cheesecake

Gang: Patisserie
Kooktijd: 1 hour
Totale tijd: 7 hours
Porties: 12 stukken
Calorieën: 520 kcal

Heerlijke cheesecake met matchapoeder als smaakmaker

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Doe de koekjes in de hakmolen van een staafmixer of in een keukenmachine en maal ze fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels hier zorgvuldig doorheen. Vet een springvorm van ongeveer 26 cm Ø in met boter en verdeel de koekkruimels zorgvuldig over de bodem. Strijk goed glad en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet de vorm ongeveer een half uur in de koelkast zodat de boter waar op kan stijven en de bodem stevig wordt.  

  2. Roer de matcha poeder door 175 ml kokend water en laat dit afkoelen. 

  3. Week de gelatineblaadjes in een bakje met ruim koud water tot ze zacht zijn. Doe 175 ml water in een pannetje en breng aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en los de (uitgeknepen) gelatineblaadjes hier 1 voor 1 in op. Roer goed en let goed op dat alle gelatine oplost. Je wilt geen gelatinestukjes tegenkomen in je taart straks. Laat dit afkoelen.

  4. Klop de slagroom stijf en klop in een andere kom de roomkaas romig met de suiker.

  5. Roer de matcha thee door het roomkaasmengsel en roer daarna de opgeloste gelatine erdoor. Spatel vervolgens de slagroom er voorzichtig doorheen. Schenk de vulling op de opgesteven bodem en zet de taart zo'n 6 uur in de koelkast om op te stijven. 

Taart opmaken:

  1. Was en droog de blauwe bessen. Bestrooi de cheesecake ermee en geef er eventueel nog wat losse bessen bij. Doe wat matcha poeder in een theeknijper en bestuif de bovenkant van de taart er lichtjes mee. 

Notities

De lange bereidingstijd zit 'm voornamelijk is de wachttijd waarin de taart moet opstijven. Je bent er ongeveer een uurtje mee bezig voordat hij de koelkast ingaat. Matcha theepoeder is o.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge