Vrolijke regenboog meringues

Als je regelmatig zelf mayonaise maakt, waarvoor je van de eieren alleen de dooiers gebruikt, heb je automatisch ook regelmatig eiwitten over. Het is natuurlijk zonde om die weg te gooien, dus wat ik er dan mee doe is meringues maken. Aan de andere kant: als je regelmatig meringues maakt, heb je automatisch regelmatig eidooiers over. Wist je dat je daar heerlijk mayonaise mee kunt maken? Hier lees je  hoe je mijn heerlijke mayonaise met rijstazijn maakt: *klik*. 

Meringues

Meringues maken is helemaal niet moeilijk. Als je je aan de volgende regels houdt kan er niets misgaan. 

 1. weeg de hoeveelheid eiwitten altijd af en houd de verhouding 1:2 aan, 1 gram eiwit: 2 gram suiker;
 2. klop de eiwitten volledig stijf in een vetvrije kom voordat je de suiker toevoegt;
 3. voeg de suiker lepel voor lepel toe en niet alles in één keer;
 4. als de mixer draait, ga dan met een rubber spatel regelmatig langs de zijkant van de kom, zodat alles goed meegemixt wordt;
 5. de meringuemix is klaar als je een spierwit, glanzend en plakkerig mengsel hebt.
Het regenboogeffect

De meringues kun je prima wit laten. Het ziet er chic uit en de kleur verandert natuurlijk niets aan de smaak! Wil je wat meer spektakel, dan kun je wat kleur toevoegen. Je kunt kleurstof door het eiwitmengsel doen en meemixen zodat alle meringues egaal gekleurd zijn. Je kunt het mengsel ook 'marmeren' met kleurstof door het met een stokje door het eiwitmengsel te roeren. Maar deze regenboog meringues zijn natuurlijk wel heel spectaculair. In het recept heb ik geprobeerd zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven hoe je dat precies aanpakt. Mocht je hierover nog vragen hebben, dan hoor ik het graag! 

 

Regenboog meringues

Nooit meer overgebleven eiwitten weggooien! Meringues maken is helemaal niet moeilijk en ze zijn heerlijk. Je kunt ze gewoon wit laten, maar deze regenboog exemplaren zijn wel zo vrolijk.

Gang Koek, Snoep
Keuken Patisserie
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 1 hour
Porties 35 stuks

Ingrediënten

 • 2 eiwitten afwegen!
 • 120-140 gram fijne kristalsuiker afhankelijk van gewicht eiwitten
 • voedselkleurstof

Verder nodig

 • 1 wegwerp spuitzak
 • elektrische mixer of keukenmachine
 • 1 smal kwastje

Werkwijze

 1. Verwarm de oven voor op 100°C. Weeg de eiwitten af en weeg daarna het dubbele gewicht van de eiwitten in suiker af. Dus: heb je 60 gram eiwit, dan weeg je 120 gram suiker af.

 2. Doe de eiwitten in een kom en zet de mixer op een lage stand aan. Verhoog na een minuut of 2 de snelheid en klop de eiwitten stijf. Je moet de kom omgekeerd kunnen houden zonder dat het schuim eruit valt. 

 3. Laat de mixer weer op volle snelheid lopen en schep eetlepel voor eetlepel de suiker erbij. Geef het schuim goed de kans om de suiker schep voor schep op te nemen.

 4. Als alle suiker is toegevoegd laat je de mixer nog een minuut of 6 tot 8 op hoge stand draaien. 

 5. Intussen bereid je de spuitzak voor. Kies je kleuren (ik heb rood, groen, geel en blauw gebruikt. Je kunt ook kiezen voor 1 kleur of andere kleuren) en pak je kwastje erbij. Keer de spuitzak binnenste buiten en schuif hem over een fles. 

 6. Dip je kwastje in de kleurstof en trek dikke strepen vanaf iets boven de punt van de spuitzak naar ongeveer het midden van de spuitzak. Het is op de foto lastig te zien, maar het ziet eruit alsof je met waterverf op glas verft. Breng rondom verschillende kleuren aan.

 7. Keer de spuitzak nu voorzichtig om en zet hem rechtop in een maatbeker. Vul de spuitzak nu met het eiwitschuim. Knip het puntje van de spuitzak en duw het mengsel voorzichtig richting de uitgang. 

 8. Bekleed twee bakplaten met bakpapier en spuit rondjes van 2 à 3 centimeter op het bakpapier. De eerste meringues zullen er nog redelijk wit uitkomen, maar daarna wordt het een kleurexplosie.

 9. Schuif de bakplaten in de oven en laat ze 35 tot 40 minuten staan, afhankelijk van hoe groot je meringues zijn. Ik vind het lekker als ze van binnen nog wat plakkerig zijn, maar als je ze helemaal droog wilt hebben, laat je ze wat langer staan. Ze moeten makkelijk loslaten zonder te breken. Doe de oven uit en laat de platen in de oven met de deur open rustig afkoelen. 

Notities

Je kunt fantastisch variëren met dit recept. Je kunt het eiwit bijvoorbeeld ook marmeren met kleurstof.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.