In the Spotlight: Les Diners de Gala – Salvador Dali

Kookboeken

Vandaag in 'In the Spotlight' een heel bijzonder kookboek: Les Diners de Gala geschreven en geïllustreerd door Salvador Dali (1904-1989). Het boek is gebaseerd op de gerechten die Dali en zijn vrouw en muse Gala serveerden op de weelderige en extravagante dinerfeestjes die zij organiseerden. Het originele boek verscheen in 1973 en is in beperkte oplage uitgegeven. Het is bijna niet meer te krijgen, of je moet er een vermogen voor over hebben. Ik heb hem eens voorbij zien komen op een veilig, waar je er bijna 800 dollar voor moest neertellen.  

De herdruk

Uitgeverij Taschen heeft nu een Engelstalige herdruk uitgebracht van dit bijzondere boek en ik mag wel zeggen: het is een pareltje! Of eigenlijk een parel, want hij telt ruim 300 pagina's en weegt behoorlijk wat! 

 

Quote: "We would like to state clearly that, beginning with te very first recipes, LES DINERS DE GALA, with its precepts and its illustrations, is uniquely devoted to the pleasures of Taste. Don't look for dietetic formulas here.

We intend to ignore those charts and tables in which chemistry takes the place of gastronomy. If you are a disciple of one of those calorie-counters who turn the joys of eating into a form of punishment, close this book at once; it is too lively, too aggressive and far too impertinent for you"

Hoofdstuk 1 met illustratie van DaliDe herdruk bevat alle 136 recepten die in het originele boek ook stonden. Ze zijn gerangschikt in 12 hoofdstukken die door Dali zelf geïllustreerd zijn en die begeleid worden door zijn extravagante hersenspinsels over diverse onderwerpen. Verder staat het boek vol met foto's en tekeningen van prachtig gedekte tafels, overvloedige schalen en ook zien we Dali zelf hier en daar terug.

Hoofdstuk 1 gaat over 'exotic dishes' en hier vind je onder andere het recept voor een Oasis Leek Pie (een preitaart in de vorm van een oase in de woestijn) en een Tropical Chicken. In hoofdstuk 2 (eggs and seafood) onder andere een consommé van rivierkreeft, een eierbouillon (ja echt!) en oesters. Hoofdstuk 3 gaat over first courses en hier vind je bijvoorbeeld bloedworst met een kastanje soufflé en kalfsoester. 

 

Oesters à la Brolatti
Oesters à la Brolatti

Hoofdstuk 4 richt zich specifiek op vlees en de bereiding daarvan. Denk bijvoorbeeld aan een paté van vier verschillende soorten vlees en gerechten met lams- en kalfsvlees. Hoofdstuk 5 gaat over slakken en kikkers. Hier vind je recepten als 'frog cream', 'snail broth', 'snail saltimbocco' en 'frog leggs'. Hoofdstuk 6 is gewijd aan vis, waaronder bijvoorbeeld paling met bier. In hoofdstuk 7 en 8 vind je gerechten met gevogelte (bijvoorbeeld fazant, patrijzen en kwartels) en varkensvlees. In hoofdstuk 9 is er uitgebreid aandacht voor groentes waaronder een recept voor gevulde artisjokken die ik zeker eens ga uitproberen. Ook vind je hier een recept voor asperges met noten, bloemkool met roquefort, een een paddenstoelen puree. In hoofdstuk 10 onder de titel 'je mange Gala' (ik eet Gala) een verzameling aphrodisiacs, met bijzondere geestige titels als 'Casanova cocktail', 'Pierced heart' en 'Aphrodite's purée'. In hoofdstuk 11 vind je desserts als 'fruit cream', 'banana pie', 'chocolate with rum' en 'the breast of Venus' en het boek sluit af met een aantal hors-d'oeuvres als 'pig's ears soup', 'Anchovies à la Christmas', 'Avocado toast' en 'Apples n'ham'. 

Conclusie

Haal je met 'Les Diner de Gala' een fijn bruikbaar kookboek in huis? Nee, dat zeker niet. De meeste recepten kun je thuis heus wel goed maken, als je wat basis kennis van koken hebt en toegang hebt tot wat exclusievere ingrediënten tenminste. Genoeg ideeën voor dinertjes of wellicht voor het jaarlijkse kerstdiner, maar inspiratie voor de dagelijkse maaltijd zul je er niet in vinden. Wat je in huis haalt is een prachtig boek voor op de koffietafel, om lekker in te bladeren en om plaatjes te kijken. Lees de teksten en overpeinzingen die door Dali zijn geschreven en bekijk de prachtige surrealistische tekeningen, schilderijen en foto's gedetailleerd. Probeer je voor te stellen dat je bij de 'Dali-tjes' uitgenodigd bent en mee mag eten van alle overvloedig gedekte tafels. Wat een feestjes moeten dat zijn geweest! Iedere keer dat je een bepaalde bladzijde bekijkt zie je weer andere dingen en dat maakt van dit boek een uniek hebbeding. Zeker als je liefhebber bent van de surrealistische kunst van Salvador Dali.

 

'Les Diner de Gala' is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en kost daar €53,99. Omdat het boek nog maar pas uit is, zit er wel wat levertijd op. Mocht je hem iemand cadeau willen geven tijdens de feestdagen, bestel hem dan op tijd!

Het boek is een uitgave van Uitgeverij Taschen.

foto: Bol.com
foto: Bol.com
Volgende week in 'In the Spotlight':

Volgende week is het Italië week op Out mijn Keuken en bespreek ik in 'In the Spotlight' dé Italiaanse kookbijbel: De Zilveren Lepel.

'Les Diners de Gala' is mij door de uitgever voor het schrijven van deze review ter beschikking gesteld. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

 

Nieuwsbrief ontvangen?Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Dit lijkt me een prachtig boek! Het is inderdaad aan de prijzige kant, maar daar staat tegenover dat je er veel voor krijgt. Ik vind het fantastisch om over eten te lezen en ik spaar ook kookboeken. Zelf heb ik o.a. een mooi kookboek van Claudia Rooden over deJoodse Keuken. Maar ik kan gewoon niet goed koken; echt niet.
    Ik hoop nu maar, dat ik het artikel zo ergens kan laten slingeren, zodat iemand……….ik ben nl. gauw jarig, daarna Sinterklaas en ook Kerstmis……met een knipoog naar de feestdagen……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.