Geef toe: is chocolade mousse niet één van de allerlekkerste nagerechten die er bestaan? Ja! Ik heb aardig wat recepten bekeken en geprobeerd en dit is absoluut de allerlekkerste. Hij is luchtig en heeft de heerlijke smaak van pure chocolade zonder dat het te zwaar is. Een geweldige afsluiter van een lekker etentje of gewoon om tussendoor heerlijk op te lepelen. Ik gebruik voor dit recept extra pure chocolade en pure chocolade. Hierdoor krijgt het een diepe pure smaak, zonder dat het te heftig wordt.
Pure chocolade combineert fantastisch met verse frambozen, dus als je er een feestelijk dessert van wilt maken schep de mousse dan in quenelles of bolletjes op borden en garneer ze met verse frambozen en een toefje stijfgeslagen slagroom. In het filmpje hieronder wordt voorgedaan hoe je mooie quenelles kunt maken van de mousse.
Het volledige recept vind je onder het filmpje. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

Chocolade mousse
Luchtige chocolade mousse met een rijke, volle chocolade smaak
Ingrediënten
- 100 gram extra pure chocolade
- 100 gram pure chocolade
- 3 verse eieren
- snufje zout
- 125 ml slagroom
- 2 el suiker
Werkwijze
Doe de eiwitten in een vetvrije kom klop ze met een snufje zout heel stijf. Zet het in de koelkast. Klop vervolgens de slagroom lobbig (yoghurtdikte) en zet dat ook in de koelkast.
Hak de chocolade in grove stukken. Ik doe dat altijd met de achterkant van een mes terwijl de chocolade nog in de verpakking zit. Doe de brokken in een hittebestendige kom en zet die op een pan met heet (niet kokend!) water. Smelt de chocolade en zet de kom dan apart om de chocolade weer een beetje af te laten koelen.
Doe de eidooiers met de suiker in een andere hittebestendige kom en zet de kom op een pan met heet (niet kokend) water. Het mengsel mag niet te heet worden. Mix de eidooiers en de suiker zo'n 5 minuten totdat je een lichtgele romige crème hebt.
Vanaf nu is het belangrijk dat je snel werkt. Hoe sneller je mengt en klopt, hoe kleiner de kans op klontjes. Kleine klontjes kun je bijna niet voorkomen en die zijn ook eigenlijk alleen maar lekker.
Neem de kom met het eigeelmengsel van de hete pan en klopt de gesmolten chocolade er snel doorheen. Giet vervolgens de lobbige slagroom erbij en klop dit ook snel tot een egale massa. Spatel vervolgens zorgvuldig het eiwit in drie porties door het chocolademengsel. Zet de kom 3 uur in de koelkast om op te stijven. Of giet het mengsel over in éépersoons bakjes of glazen en zet die 3 uur in de koelkast.
Notities
Deze mousse kun je prachtig versieren met bijvoorbeeld frambozen. Frambozen combineren prachtig met pure chocolade.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
2 Opmerkingen
Ach jee, heerlijk, heerlijk! Chocolade ik vind het zooooo lekker en dan vooral zo puur mogelijk. Zo’n toetje (zonder frambozen) of dessert (met frambozen)……..ach jee, iedere dag is er toch wel wat te vieren. Nou, niet iedere dag, maar wel vaak! Mooi recept Esther!
(Ik kocht laatst een blok pure chocola van 95% met cranberries)……..die is wel heel bitter…..kleine stukjes dan maar.
Ik houd ook van hele pure chocolade. Dan maar een wat kleiner stukje, maar intens genieten!