Italiëweek: verse pasta Amatriciana

Hoe kun je een Italiaanse themaweek nou beter beginnen dan met verse homemade pasta! Het is een leuk klusje om te doen en je krijgt waar voor je moeite, want je proeft het verschil. Verse pasta is zijdezacht en echt lekkerder dan gedroogde. De mengingen over de bloemsoort die je ‘moet’ gebruiken zijn verdeeld. Ikzelf gebruik het liefst type 00 bloem dat je kunt kopen bij Italiaanse delicatesse zaken, maar tegenwoordig ook gewoon bij Albert Heijn. Het is een heel fijngemalen bloemsoort gemaakt van type ’00’ tarwe. Wat je verder alleen nog nodig hebt is eieren. Per 100 gram bloem gebruik je 1 ei. Ik reken altijd 100 gram per persoon, dus als je voor 4 personen pasta maakt, neem je 400 gram bloem en 4 eieren. Sommige mensen doen er nog een klein scheutje olijfolie bij, maar dat doe ik eigenlijk nooit. 

Hoe maak je verse pasta

Je maakt een krans van de bloem en daarin breek je de eieren. Met je vingertoppen meng je dan steeds een beetje meer van de bloem erbij totdat je alles gemengd hebt. Dan begint het kneden en dat moet je zeker een minuut of 10 doen. Veel mensen gebruiken hiervoor een keukenmachine en dat is ook heel handig, maar ik doe het ‘t liefst met mijn handen omdat je dan het hele proces van nat naar droog naar elastisch en glad goed meekrijgt. Na een minuut of 10 is je deeg niet meer plakkerig, maar glad en stevig en het rekt vrij makkelijk mee als je het uit elkaar trekt. Verpak het dan in huishoudfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast om te rusten.

Je kunt je deeg uitrollen met een deegroller, maar dat is een heidens karwij omdat het heel erg dun moet. Ik raad je echt aan hiervoor een pastamachine te gebruiken. Pastamachines zijn tegenwoordig al verkrijgbaar vanaf ongeveer drie tientjes (bijvoorbeeld deze van Bol.com) en voor iets meer geld heb je een machine met wat meer hulpstukken (zoals bijvoorbeeld deze van Coolblue). Het is daarbij wel de vraag hoeveel van die hulpstukken je uiteindelijk ook echt gaat gebruiken. Je hebt ze ook als opzetstukken voor keukenmachines en elektrisch aangedreven, maar daar weet ik te weinig van om je erover te kunnen adviseren. Ga je voor een handmatige pastamachine, let dan vooral op het gewicht (hoe zwaarder hoe beter) en op de bevestigingsmethode. Je moet hem goed stevig vast kunnen zetten want bij het draaien van het deeg komt er best wat kracht op te staan en je machine moet dan goed stevig vast staan. 

Je begint met het draaien van je deeg door de rollers bij de breedste stand. Deze stand herhaal ik altijd een paar keer totdat ik een mooie gladde en soepele lap deeg heb. Dan zet je de rollers steeds een standje smaller en maak je je deegplak steeds dunner en langer. Na de smalste stand haal je de deeglap door de snijmachine en die maakt er mooie spaghetti of tagliatelle van. Hang de slierten vervolgens even te drogen. Hiervoor heb je speciale pasta droogrekjes, maar je kunt ook gewoon een (schone) bezemsteel of je wasdroogrekje gebruiken. Ik laat het meestal minimaal een half uur hangen voordat ik de pasta ga koken, maar je kunt het ook al eerder of later koken. Maak intussen de saus. Verse pasta hoeft maar kort te koken, 3 à 4 minuten is vaak al voldoende, dus als de saus bijna klaar is kook je de pasta pas. 

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. 

 

hoofdgerechten pasta amatriciana

Pasta Amatriciana

Gang: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 1 hour
Kooktijd: 40 minutes
Totale tijd: 1 hour 40 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Puur, simpel en zooo lekker!

Print

Ingrediënten

Voor de pasta

eventueel:

Amatriciana

Werkwijze

De pasta

 1. Maak een bultje van de bloem en vorm er een dam van met in het midden een gat waar 4 eieren in passen. Breek de eieren in het gat en strooi er een snufje zout over. Maak je rode pasta doe er dan ook een scheutje bietensap bij.

 2. Roer met de vingers van 1 hand de eieren los en pak steeds ietsje meer van de bloem van binnenuit mee. Gebruik zo lang mogelijk maar 1 hand zodat je andere hand schoon blijft om dingen bij elkaar te vegen. 

 3. Op een gegeven moment 'breekt' de dam en voeg je alles zoveel mogelijk samen. Zodra het gaat 'pakken' begin je stevig te kneden met twee handen. Dit moet je echt wel zo'n 10 minuten volhouden. Een goede training voor je handen en armspieren! 

 4. Je kunt het ook in de keukenmachine doen, maar op de één of andere manier vind ik het deeg mooier worden als je het met je handen doet. Je hebt meer controle over het proces en je voelt het deeg in je handen van droog naar samenhangend naar glad en elastisch ontwikkelen. Na een minuut of 10 heb je een gladde, elastische bal. Verpak dit in huishoudfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast om te rusten. 

 5. Voor het uitrollen van de pasta heb je een pastamachine nodig. Neem een stuk van de bal en zet de machine op de breedste stand. Draai de bol erdoor en herhaal dit tot je een glad, dik stuk pastadeeg hebt. Zet de machine steeds 1 stand smaller en haal de deegplak er weer door. Zo wordt het deeg steeds dunner en langer. Als het deeg wat plakt aan de machine strooi je wat bloem over het deeg of over de machine. Mijn machine heeft een snijder voor spaghetti en tagliatelle. Heeft jouw machine dat niet, dan leg je de plak op je aanrecht en snijd je er stroken van.

 6. Hang de slierten over een droogrek. Ik heb er één die speciaal voor dit doel is gemaakt, maar je kunt ook een bezemsteel gebruiken of een wasrekje of iets dergelijks. Op deze manier droogt de pasta iets in en kun je hem makkelijker verder verwerken.

  hoofdgerechten pasta verse pasta
 7. Zet een ruime pan met water en flink wat zout op (Italianen koken hun pasta in water dat zo zout is als de zee) en als het kookt doe je de pasta erin. Verse pasta hoeft maar kort te koken. 3 tot 4 Minuten is vaak al voldoende.

De saus (Amatriciana)

 1. Snipper de ui en ontdoe de peper van de zaadlijsten en zaadjes. Snipper ook de peper. Verhit een klein scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de pancetta krokant. Zet het vuur wat lager en doe de ui erbij Fruit dit een minuut of 10. Doe dan de peper en de tomaten erbij en laat dit met de deksel op de pan 30 tot 40 minuten pruttelen. Houd het in de gaten. Als de saus te droog wordt doe je er een scheutje water bij. 

 2. Schep de pasta door de saus en schep het op borden. Enjoy!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

 1. Esther, dit keer volg ik je met extra belangstelling! Italiaanse keuken……….heerlijk. Zelf pasta maken is voor mij niet echt iets. Kleine huishouding en koolhydraten zijn niet altijd goed voor mij. Maar als ik het al een keer eet, bij mijn dochter, dan is het zo super lekker. En…………ik eet er minder van…….dus toch een idee voor Kh-arm? Maar daar gaat het niet om……..Italiaanse keuken………..;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge