In the Spotlight: De Zilveren lepel – Dé Italiaanse kookbijbel

Vandaag in ‘In the Spotlight’ dé bijbel op het gebied van Italiaans koken: De Zilveren Lepel. De originele Zilveren Lepel wordt al meer dan 50 jaar uitgegeven en is het boek dat in Italiaanse gezinnen van generatie op generatie wordt doorgegeven. Daarom is het ook het meest gebruikte kookboek in Italië. Het ligt in vrijwel iedere Italiaanse keuken en wordt op bijna ieder huwelijk cadeau gegeven aan het bruidspaar.  

Het boek

Het boek is ooit bedacht door Editoriale Domus en de eerste druk verscheen in 1950 met als titel ‘Il cucchiaio d’argento‘ (de zilveren lepel). Volgens het inleidende verhaaltje in het boek, komt die titel van een Engelse uitdrukking: wie met de zilveren lepel in de mond geboren wordt, bezit een erfgoed dat geluk brengt. Het culinaire Italiaanse erfgoed wordt via dit boek aan de lezers doorgegeven en ook dat brengt een vorm van geluk. 

Voor het vullen van het boek heeft Domus allerlei experts op kookgebied verzocht om in heel Italië en in alle regio’s traditionele recepten te verzamelen. Deze zijn opgenomen in het boek en worden met enige regelmaat ge-update en de receptuur blijft dus voortdurend de tand des tijds doorstaan. Deze modernisering van de recepten gebeurt zoveel mogelijk zonder de principes van de Italiaanse keuken uit het oog te verliezen. 

Het boek bevat bijna 1300 pagina’s en meer dan 2000 recepten, dus …. In de Nederlandse vertaling zijn alle recepten 1 op 1 overgenomen. Het enige dat is aangepast om het voor Noord Europese lezers behapbaar te maken, is alternatieven aandragen voor ingrediënten die alleen in Italië te krijgen zijn en in sommige gevallen is de werkomschrijving wat gedetailleerder gemaakt. Dat blijken wij Noorderlingen fijn te vinden, gedetailleerdere omschrijvingen.

 

Quote: “In Italië is eten een serieuze zaak. Koken en eten horen tot de kern van de Italiaanse cultuur en weerspiegelen de geschiedenis en tradities van het land.

“Tegenwoordig is weliswaar bijna elk ingrediënt op bijna elk moment te koop, maar veel Italianen volgen nog steeds het ritme van de seizoenen en wachten met asperges tot de lente komt, en met een frisse insalata caprese tot het zomer is. Zodra de temperatuur in de herfst weer daalt, zit iedereen klaar voor een lekker bord gestoofd rundvlees met barolo.”

 

HoofdstukkenDe inhoud

In het boek heeft iedere gang zijn eigen hoofdstuk, die te herkennen is aan een eigen kleur. In de vertalingen van het boek zijn de originele Italiaanse receptnamen opgenomen, maar ook de Nederlands vertaling daarvan. Achterin het boek staat een uitvoering register waar alle recepten terug te vinden zijn op alfabetische volgorde. Bij sommige recepten is een foto geplaatst, maar bij verreweg de meeste recepten niet.   

Hoe gebruik je ‘de Zilveren Lepel’

In het boek staan zoveel recepten, dat ik me kan voorstellen dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. De indeling op kleur is heel handig want je kunt aan de zijkant van het boek op kleur al een voorselectie maken. Bij blauw worden de kooktermen toegelicht en bij de mosterdkleur beginnen we met sauzen, marinades en samengestelde boters.

De Zilveren LepelBij de kleur donkergroen vind je antipasti, hapjes en pizza’s. Fuchsia gaat over soep, pasta en rijst. Lavendelblauw gaat over eieren en frittata’s, lichtgroen gaat over groenten, grijs over vis en schaal- en scheldieren en oranje over vlees en orgaanvlees. Bij paars vind je tam gevogelte, bij terracotta wild, bij geel recepten met kaas en bij roze beginnen de desserts en gebak. Daarna volgt een olijfgroen hoofdstuk met menu’s gevolgd door de registers. 

Echt, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erin. Ik heb het boek al een aantal jaar (de zesde druk van 2010) in huis en in sneup er veel in. De recepten voor de gerechten zijn in het algemeen goed te doen en worden bereid met pure en eenvoudige ingrediënten, die ook in Nederland goed te krijgen zijn. Houd je van de Italiaanse keuken, dan moet dit boek eigenlijk wel in je kast staan.

Inmiddels is er een Zilveren Lepel serie. Zo is er een Zilveren Lepel voor Kinderen, een Zilveren Lepel Pasta, een Zilveren Lepel Pizza, De Zilveren lepel Quick and Easy, De Zilveren Lepel Dolci, De Zilveren Lepel Groente en De Zilveren Lepel Toscane. Ik heb De Zilveren Lepel voor kinderen aan mijn dochter gegeven en dat is een heel erg leuk en leerzaam boek met recepten die voor kinderen echt goed te doen zijn. Zelf gebruik ik ook De Zilveren Lepel Pasta veel, daarover schreef ik al eens een artikel dat je hier terug kunt lezen. 

Conclusie

Als je van Italiaans eten houdt is De Zilveren Lepel eigenlijk een must have en ook het enige dat je nodig hebt. Het is een enorme pil en hij is niet goedkoop, maar je bent echt klaar voor eindeloos Italiaans kookplezier. Van super simpele pasta’s tot behoorlijk ingewikkelde gerechten, het staat er allemaal in. En de manier waarop het geschreven is zorgt ervoor dat het voor de meeste mensen goed te doen is. Ik gebruik hem al jaren en kan hem van harte aanbevelen.

 

foto: Fonq.nl
foto: Fonq.nl
Volgende week in ‘In the Spotlight’:

Volgende week in ‘In the Spotlight’: de slowcoocker van het merk Crockpot. Ik heb hem grondig getest en volgende week lees je wat ik ervan vond!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge