Vitello Tonnato

In een Italië week mag Vitello Tonnato natuurlijk niet ontbreken. Vitello Tonnato wordt gemaakt van kalfsfricandeau en wordt geserveerd met een tonijnmayonaise. Een hele bijzondere en verrassend lekkere combinatie, want meestal vind ik de combinatie van vlees en vis niet heel fantastisch. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht. Je kunt er dan bijvoorbeeld wat toast bij geven. Ik heb ervoor gekozen om het als hoofdgerecht te serveren, met geroosterde aardappelen en kort gekookte broccoli. Als je dat een beetje op z’n Italiaans uitspreekt lijkt het ook nog wat!

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. 

hoofdgerecht overig vlees Recept Vitello Tonnato

Vitello Tonnato

Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 1 hour
Totale tijd: 1 hour 20 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Vitello Tonnato wordt vaak als voorgerecht geserveerd, bijvoorbeeld met toast. Maar je kunt het met bijgerechten ook heel goed als hoofdgerecht serveren.

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Haal het vlees een half uurtje voordat je het gaat bereiden uit de koelkast. Bestrooi het met peper en zout. Verhit een scheutje olie en een  klontje boter in een braadpan en bak hierin het vlees in 5 à 10 minuten rondom even goed aan. Snijd intussen de ui en de knoflook fijn. 

  2. Haal het vlees uit de pan en bak in het braadvet de ui en de knoflook op laag vuur glazig. Doe dan het vlees er weer bij en giet de bouillon en de wijn erbij. Voeg naar smaak tijm, rozemarijn en twee blaadjes laurier toe. Laat 1 blikje ansjovisfilets uitlekken en voeg de visjes toe aan de 'saus'. Laat dit geheel nu ongeveer 40 minuten rustig sudderen. Haal dan het vlees uit de pan en laat het afkoelen. 

  3. Maak intussen de tonijnmayonaise. Laat een blikje tonijn op olie uitlekken. Spoel de ansjovisfilets uit het tweede blikje af zodat ze wat minder zout zijn en doe het samen met de tonijn in een hakmolen. Voeg daar een eetlepel kappertjes aan toe en wat peterselie. Ook de mayonaise moet er nu bij. Begin met twee eetlepels maal alles goed fijn. Het moet een structuur krijgen van een dikke saus, dus voeg mayonaise toe als het nog te dik is. Pureer het tot een gladde massa. Breng het op smaak met wat citroensap, zout en peper. 

  4. Doe de saus in een afsluitbaar bakje en zet het koud weg. De saus moet goed koud zijn als je het gerecht gaat serveren. 

  5. Als het vlees goed is afgekoeld snijd je het in dunne plakken en leg je het dakpansgewijs op een schaal. Giet dan de saus erover en garneer met wat kappertjes.

Notities

Serveer je het als voorgerecht, dan is dit recept voldoende voor 8 personen, maak er dan wat toast bij. 
Serveer je het als hoofdgerecht, dan heb je genoeg voor 4 personen. Maak er dan wat geroosterde aardappelen en bijvoorbeeld kort gekookte broccoli bij.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge