Allereerst mijn excuses voor de slechte foto. Fotograferen is zonder goed daglicht echt een crime en daarnaast laten sommige gerechten zich ook mooier vastleggen dan andere. Bruin en beige zijn kleuren die het niet zo heel lekker doen als het toch al donker is. Die ga ik zeker nog eens vervangen door een betere, maar voor nu moeten we het hier even mee doen.
Italiëweek: gorgonzola saus
Toen ik op Facebook de vraag stelde wat jullie graag zouden terugzien in de Italië week op Out mijn Keuken, was één van de suggestie een gorgonzolasaus voor bij een vleesgerecht (dus geen pastasaus). Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om een lekkere kaassaus te maken en ik heb in het recept twee manieren opgenomen die goed te doen zijn. Het voordeel van de eerste methode is dat je het bakvet van het vlees gebruikt en dat er aan de saus dus al een hele lekkere smaak zit. Het voordeel van de tweede methode (op basis van een roux) is dat je een lekkere dikke, romige saus krijgt. Het is maar net wat je lekkerder vindt en welke methode je prettiger vindt werken.
Het vlees
Gorgonzola heeft een krachtige smaak en doet het heel goed in combinatie met een stevig stukje rundvlees. Ik heb biefstukken gekozen, maar je kunt ook heel goed bijvoorbeeld ossenhaas nemen. Beide soorten vlees bak ik op dezelfde manier. Eerst kort en heet dichtschroeien en dan langzaam (op 160°C) garen in de oven. Er zijn natuurlijk ook andere methoden om biefstuk te bakken, maar dit is de manier die mij het beste bevalt. Ik heb er geroosterde aardappelen en gekookte sperziebonen bij gegeven, maar laat vooral je fantasie de vrije loop.
In het recept hieronder lees je hoe ik het precies heb gedaan. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik het uiteraard graag!
Biefstuk met gorgonzola saus
Het perfect gebakken biefstukje met een heerlijk gorgonzola saus.
Ingrediënten
- 4 biefstukjes
- klont boter
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
Gorgonzola saus methode 1
- 200 gram Gorgonzola
- 100 ml slagroom
- peper
- zout
Gorgonzola saus methode 2
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 0,5 liter melk
- 200 gram Gorgonzola
- peper
- zout
Werkwijze
Het vlees
Verwarm de oven voor op 160°C. Haal de biefstukjes minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast (liever nog een uur) zodat het goed op kamertemperatuur kan komen. Dit komt de malsheid van je vlees ten goede. De meningen over peper en zout van tevoren zijn verdeeld. Ik bestrooi het vlees wel altijd met een beetje zout, peper doe ik achteraf omdat je het vlees zo heet bakt dat de peper makkelijk verbrandt.
Verhit een klont boter en een klein scheutje olijfolie in een braadpan of ovenbestendige koekenpan. Als het vet loeiheet is, bak je hierin de biefstukken eerst aan de ene kant een minuut tot anderhalve minuut (afhankelijk van de dikte van het vlees) en vervolgens aan de andere kant. Schuif de pan dan in de oven en laat het vlees een minuut of 8 (rare) tot 10 (medium rare) garen.
Pak de biefstukken in met aluminiumfolie en laat ze net zolang rusten als ze hebben gebakken, zo'n 8 tot 10 minuten dus.
Gorgonzola saus 1
Roer het bakvet en aanbaksels in de pan los met een garde en giet de room erbij. Breng dit aan de kook. Snijd de gorgonzola in blokjes en voeg dit bij de room als die kookt. Smelt de gorgonzola al roerend in de room. Vind je de saus te dik, voeg dan nog een beetje room toe. Breng op smaak met peper en zout.
Gorgonzola saus 2
Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem en voeg daarna in 1 keer de bloem toe. Blijf stevig roeren en laat de roux een minuut of 2/3 rustig garen. Als je dit niet doet, gaat je saus naar bloem smaken. Giet vervolgens in een klein straaltje al roerend de melk toe en dan ontstaat er een dikke neutrale saus. Snijd de gorgonzola in blokjes en voeg dit bij de basissaus. Smelt de kaas volledig als roerend. Breng op smaak met peper en zout.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
4 Opmerkingen
Ik ben dol op gorgonzola. En het is 1 van de weinige sterke kazen die partnerlief dan gelukkig wel lekker vind!
Es onlangs geplaatst…Weekmenu maaltijden week 45
Ik vind het ook zo lekker op pizza of door de pasta. Hier in huis houdt iedereen er gelukkig van.
Esther onlangs geplaatst…Basis wijncursus bij Het Wijninstituut
echt een aanrader, dank je wel voor het recept!!!
Graag gedaan!