In the Spotlight: Crock-pot Slow Cooker CR025

Het stond al een tijdje op mijn wishlist van dingen die ik graag nog eens wilde uitproberen, een slow cooker. Van webshop fonQ.nl kreeg ik die kans! Ik kreeg er één opgestuurd van het merk Crock-pot, het meest bekende merk op het gebied van slow cookers. Crock-pots zijn er in vele verschillende soorten en maten, zoals je hier kunt zien op de site van fonQ. Ik kreeg de Crock-pot CR025 opgestuurd, die met een inhoud van 3,5 liter groot genoeg is voor 4 personen. 

Wat is een slow cooker nou eigenlijk precies?

Een slow cooker is een elektrisch apparaat met een binnenpan van keramiek of porselein. In deze binnenpot doe je alle ingrediënten en je laat ze lange tijd op lage temperatuur garen. Hierdoor wordt vlees heel mals en blijven de voedingsstoffen beter bewaard. Doordat je bij de ingrediënten vocht voegt en de pot vervolgens afdekt, bakt het niet aan. De  meeste slow cookers hebben een stand ‘hoog’, een stand ‘laag’ en een warmhoudstand. De binnenpot is in veel gevallen ovenbestendig en kan dus ook gebruikt worden als ovenschaal. Vind je dat belangrijk, let daar bij de aanschaf dan goed op. De CR025 heeft in ieder geval een ovenbestendige schaal. Na bereiding kun je de schaal zo uit het apparaat tillen en op tafel zetten. Erg handig van deze specifieke slow cooker is dat zowel de binnenpan als de deksel gewoon in de vaatwasser mag. Hieronder vind je een kort informatief filmpje over de CR025.

 

Mijn ervaringen
Ribs in de crock-pot
Ribs in de crock-pot

Ik heb de crock-pot een paar weken flink gebruikt. Ik heb er onder andere deze Cashew Kip in gemaakt, die echt heel erg lekker was. De kip was lekker mals en sappig. Verder heb ik er o.a. spare-ribs in bereid, waarvan je binnenkort het recept krijgt. Ook heb ik de crock-pot getest op de warmhoudstand. Terwijl ik voor het zondagochtend ontbijt pancakes stond te bakken, heb ik ze warm gehouden in de crock-pot. En dat werkte fantastisch!

N.B. (14/1/2017) Inmiddels heb ik meerdere recepten voor de slow cooker gepubliceerd. Een overzichtje daarvan vind je in de receptenindex.

 
 

 

Voordelen

Het allergrootste voordeel van de crock-pot is het gemak. Je doet alle ingrediënten in één keer in de binnenpan, apparaat aan en aan het einde van de dag heb je een heerlijke maaltijd. Je moet er hooguit nog wat rijst, pasta of aardappelen bij maken. De meeste vleesgerechten kun je zo’n 8 tot 10 uur in de crock-pot op de lage stand laten sudderen. ‘s Morgens aanzetten en als je terugkomt van je werk is je eten klaar. Super makkelijk. Een ander voordeel is dat je vlees- en kipgerechten erg mals blijven en dat de meeste voedingsstoffen goed bewaard blijven. Daarnaast kun je een gerecht makkelijk warm houden voor als er iemand wat later thuis is (wat bij ons thuis regelmatig gebeurt). Verder is hij super makkelijk schoon te houden (wat in mijn ogen altijd een enorme pre is) en staat hij prachtig op je aanrecht.

Nadelen

Koken in de crock-pot heeft eigenlijk maar één heel groot nadeel: hij bakt niet! Voor een gebakken randje aan je vlees, moet je het vlees dus eerst even aanbakken of als het uit de crock-pot komt even onder de grill leggen. Het eerste heb ik gedaan met de cashew kip en het tweede met de spare-ribs. Als je een pastasaus of iets dergelijks maakt, is dat natuurlijk veel minder belangrijk, maar in een stoofpot vind ik het heerlijk als het vlees eerst is aangebakken. Maar dat doe ik ook als ik stoofpotten maak in de pan of in de oven, dus extra werk is het niet. Je moet er alleen wel rekening mee houden. 

Conclusie

Is de crock-pot een aanwinst in de keuken? Ja, dat is het zeker. Als je graag stoofpotten en lekkere malse kipgerechten eet, maar vaak maar weinig tijd hebt om ze te maken, zul je een hoop plezier hebben van de slow cooker. Je zet hem ‘s morgens aan, gaat de hele dag ‘je ding’ doen en en als je thuiskomt is je eten klaar. Ideaal.

De crock-pot CR025 is o.a. verkrijgbaar bij fonQ.nl voor € 64,95 en je krijgt hem vervolgens gratis thuisbezorgd.

De grote Kleyn

Volgende week in ‘In the Spotlight’:

Volgende week in ‘In the Spotlight’ neem ik De Grote Kleyn onder de loep.

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge