Preisoep met Drentse droge worst

 

Prei is misschien niet zo'n voor de hand liggende groente om soep van te maken. Het leent zich er echter prima voor en is ook nog eens heel erg lekker. De binding van de soep bereik je door er aardappel aan toe te voegen. Je kunt er gebakken spekjes of iets dergelijks aan toevoegen, maar het kan ook heel goed met droge worst. Het is een eenvoudig recept dat binnen een half uurtje klaar is. Ideaal voor door de week. De kaasbroodjes zijn niet noodzakelijk, maar wel erg lekker erbij.

Het volledige recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. 

Preisoep met Drentse droge worst en kaasbroodjes

Maaltijdsoep van prei en droge worst 

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 20 minutes
Totale tijd 30 minutes
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 4 aardappelen (vastkokers) in blokjes
  • 1 kilo prei in ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • flinke scheut olijfolie
  • 1 liter water
  • 2 bouillonblokjes (bij voorkeur kip)
  • 3 el mosterd
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 Drentse droge worst (of een andere droge worst)
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 4 kleine ciabattabroodjes
  • geraspte oude kaas

Werkwijze

  1. Verhit de olijfolie in een ruime soeppan en zet hierin de blokjes aardappel, in ringen gesneden prei (houd een beetje apart voor de garnering) en de knoflook even goed aan. De prei moet wat glazig worden, niet echt aanbakken. Kook intussen een liter water. Blijf regelmatig de prei omscheppen in de pan.

  2. Voeg dan het gekookte water toe aan de prei en doe de bouillonblokjes erbij. Kook dit 15 tot 20 minuten.

  3. Roer dan de mosterd erdoor en pureer de soep met een staafmixer.

  4. Roer de crème fraîche door de soep en snijd de droge worst in kleine blokjes. Verdeel de worst over vier soepkommen en schenk de soep erover. Snijd de bosui in ringetjes en meng dit met de achtergehouden prei ringetjes. Verdeel dit over de soepkommen als garnering.  

Voor de broodjes

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en snijd de ciabatta broodjes doormidden. Leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze met een beetje olijfolie en verdeel de geraspte kaas erover. Schuif ze een minuut of 6/7 in de oven tot de kaas mooi gesmolten is en de broodjes knapperig.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.