Basis voor de allerlekkerste chocolademelk

foto: pixabay
foto: pixabay

Vandaag is het zover: het is 5 december. Duizenden kindertjes zitten vanavond in hun pyjama en met natte vers gewassen haartjes zenuwachtig heen en weer flippend met hun pantoffels verwachtingsvol op de bank te wachten op wat komen gaat. Voor de zekerheid nog maar even luidkeels een liedje, zodat je zeker weet dat Sinterklaas je hoort …. Of is dit heel erg jaren ’70?

In ieder geval een avond om van te genieten met je gezin, zeker als de kinderen nog klein zijn. Echt, die verwachtigsvolle koppies en grote geschrokken ogen als Sinterklaas op het raam bonst … toevallig net altijd als papa de hond uitlaat, op een dag ga je ernaar terug verlangen! ‘Papa’, roept zoon, ‘Je hebt het weer gemist!’ Tranen van vertedering schieten in mijn ogen als ik eraan terugdenk.

Sinterklaas avond 2008
Sinterklaas avond 2008

Dat ze zich, in blind vertrouwen in papa en mama, totaal niet afvragen hoe die zak in vredesnaam door dat raam paste … de hond die ieder jaar de lege jutezak meesleepte zijn mand in en daar enorm blij mee was …. opa en oma’s genietend van de kleinkinderen …. heerlijk!

Bij zo’n avond horen tradities. Iedere familie doet het op zijn eigen manier en dat vind ik heel erg leuk. Maar wat er in ieder geval bij hoort is warme chocolademelk. Verwen ze eens met échte warme chocolademelk en geniet!

Het volledige recept (en variatie suggesties) vind je hieronder. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

Oh … en ook mooie Sinterklaasavond herinneringen hoor ik graag!

Chocolademelk

Chocolademelk

Gang: Drankjes
Keuken: Hollandse pot
Voorbereiding: 3 minutes
Kooktijd: 3 minutes
Totale tijd: 6 minutes
Porties: 1 persoon
Auteur: Out mijn Keuken

Basis bereiding voor chocolademelk

Print

Ingrediënten

eventuele toevoegingen

Werkwijze

  1. Verwarm de melk in een pannetje. Als het warm is los je de suiker en het snufje zout erin op. 

  2. Hak de chocolade grof en voeg dit toe als de melk tegen de kook aan in. Los de chocolade al roerend op in de melk op halfhoog vuur. Blijf roeren om te voorkomen dat het aankoekt of verbrandt. 

  3. Als de chocolade is opgelost giet je de drank in een grote beker en doe je de marshmallows of de slagroom erop.

Variaties:

  1. Experimenteer eens met andere smaken in de chocolademelk. Ik ben bijvoorbeeld gek op kaneel en dan combineert fantastisch met chocolade. Ook kruiden als kardemom, kruidnagel of nootmuskaat geven een heel eigen smaak twist. Voor een beetje kick kun je denken aan chilipoeder en als je nog even door moet: oploskoffie of espressopoeder!

Notities

Beetje gek misschien, zout in je chocolademelk. Zout heeft de eigenschap smaken te kunnen 'optillen'. Het zoute proef je niet terug, maar de overige smaken worden wel versterkt door het zout. Probeer het maar eens!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Wat omschrijf je dat mooi! Ik blijf het inderdaad ook een geweldig feest vinden. Jarenlang heb ik met kinderen gewerkt en het was altijd zo lief om te zien hoe enthousiast ze hier van werden. Heel veel plezier vanavond 😉

    Liefs, Merel
    Merel onlangs geplaatst…CHILD PROOF: 5 x gezond broodbelegMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge