Nu Sinterklaas weer is vertrokken, kunnen we ons weer lekker gaan richten op the most wonderful time of the year. Heb je al bedacht wat je met kerst op tafel wilt zetten? De komende dagen heb ik wat ideeën voor je. Voel je vrij te gebruiken wat je kunt gebruiken en veranderingen aan te brengen waar je maar wilt. We beginnen vandaag met wat inspiratie voor een voorgerechtje. De losse gerechtjes kun je ook heel goed gebruiken als hapje of amuse, maar bij elkaar heb je een leuk voorgerechtje.
De receptjes voor de carpaccio bonbon, de toastjes met zalmrolletjes en de ham en meloen vind je hieronder. Mocht je nog vragen, aanvullingen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag.
Carpaccio bonbon
Amuse of voorgerechtje
Ingrediënten
- 8 plakjes carpaccio (dun gesneden)
- klein beetje krulsla
- 2 el pijnboompitten
- 8 blaadjes verse basilicum
- beetje Parmezaanse kaas geraspt
- 1 eidooier
- 1 tl mosterd
- 1 el wittewijnazijn
- 150 ml zonnebloemolie
- 1 à 2 tl truffelolie
- peper
- zout
Werkwijze
Doe in een kom of hoge maatbeker de eidooier, zout, peper, mosterd en wittewijnazijn. Zet de staafmixer erin en meng het goed. Giet dan (terwijl je mixt met de staafmixer) in een dun straaltje de olie erbij. Stop als het de juiste mayonaise dikte heeft. Proef en breng op smaak met zout en peper. Klop dan met een garde de truffelolie erdoor. Rooster de pijnboompitjes even kort in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
Leg de plakjes vlees neer en schep er een lepeltje van de truffelmayonaise op. Leg er een plukje sla op, wat pijnboompitjes en wat Parmezaanse kaas. Vouw het pakketje dicht en leg het op een (amuse)lepel. Doe er nog wat truffelmayonaise op en garneer met wat pijnboompitjes, sla en Parmezaanse kaas.
Spiesjes met ham en meloen
Een andere manier van presenteren van een klassieke smaakcombinatie.
Ingrediënten
- 1 Galia meloen
- 8 plakjes Parmaham
- 8 blaadjes basilicum
- 8 grote prikkers
Werkwijze
Snijd de Galia meloen in dikke plakken en snijd de plakken in blokjes. Zorg ervoor dat je in ieder geval 8 mooie vierkante blokjes snijd.
Vouw de plakjes Parmaham in de lengte dubbel en wikkel het zo strak mogelijk om de blokjes meloen heen. Snijd eventueel bij.
Leg er een basilicumblaadje op en steek de prikker erin.
Zalmrolletjes op toast
Voorgerechtje of hapje
Ingrediënten
- 1 verpakking zalm sandwichplakken
- 1 verpakking roomkaas
- 4 casino wit boterhammen
- paar takjes dille
- zout
- peper
Werkwijze
Besmeer de plakjes zalm met de roomkaas, rol ze zo strak mogelijk op met behulp van huishoudfolie. Draai de pakketjes dicht en leg ze in de vriezer.
Snijd de boterhammen in grote vierkanten (korst eraf snijden) en rooster ze. Snijd ze vervolgens in 2 driehoeken per boterham, zodat je 8 driehoeken hebt.
Snijd de rolletjes in stukjes van ongeveer 1 cm en verdeel ze over de toast. Leg er een takje dille op en serveer.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.