Inspiratie voor kerst: Tamme eend met sinaasappelsaus

hoofdgerechten overig gevogelte

Nog niet besloten wat je gaat maken met kerst? Deze eend is echt een aanrader. De bereiding is niet ingewikkeld en het kan ook bijna niet mislukken. Eendenvlees vindt eigenlijk iedereen lekker en past bij een hele hoop bijgerechten. Het is sappig en smaakvol vlees. Een klassieke combinatie is eend en sinaasappel. Voor de saus moet je sinaasappels in partjes snijden en hoe je dat het mooist doet zie je in dit filmpje (bij ongeveer 50 seconden):

 

Serveer bij de eend één of twee lekkere aardappel bijgerechten en één of twee groentegerechten. Je kunt denken aan Pommes Fondant of Pommes Duchesse. En als groente zou je deze courgettes kunnen maken of een lekkere pompoenpuree

Het bereidingswijze voor de eend vind je hieronder. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het uiteraard graag!

Tamme eend uit de oven met sinaasappelsaus

Een heerlijk hoofdgerecht voor je kerstmaaltijd, waar je niet heel veel werk van hebt.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Kerst
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 1 hour 15 minutes
Totale tijd 1 hour 20 minutes
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 1 panklare tamme eend ongeveer 1750/2000 gram
  • zout & peper
  • 2 el honing
  • 1,5 dl sinaasappelsap
  • 4 sinaasappels
  • 3 el sinaasappellikeur bijv. Gran Marnier

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een vork of een scherp mesje en prik in de huid van de eend hier en daar wat gaatjes. Wrijf de eend dan goed in met peper en zout. Leg de eend op een rooster in een braadslee en schuif hem in de oven. Houd het bakproces een beetje in de gaten, als het te hard gaat, draai de temperatuur dan wat terug. Haal de eend na een uur uit de oven en schenk een beetje van het bakvet in een bakje. Meng door het braadvocht wat honing en wat sinaasappelsap en bedruip de eend hiermee. Zet de eend nog 15 minuten terug in de oven en bedruip de eend om de paar minuten met het braadvet/honing mengsel. 

  2. Snijd de gare eend in stukken en leg de stukken op een mooie schaal. 

De saus

  1. Schil van 2 sinaasappels heel dun het oranje deel van de schil en snijd dit in smalle reepjes. Blancheer de reepjes in wat kokend water (ongeveer 2 minuten). Laat de reepjes schil goed uitlekken. Schil de sinaasappels en snijd ze in partjes. Doe de partjes samen met 4 el braadvocht, de rest van het sinaasappelsap en de reepjes schil in een pannetje en verhit dit goed. 

  2. Garneer de eend op de schaal met de warme partjes sinaasappel. Roer de sinaasappellikeur door de saus (alleen als er geen kinderen mee-eten) en schenk de warme saus over de eend. Serveer direct. 

Notities

Lekker met bijvoorbeeld Pommes Fondant en Courgettepappardelle.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?



Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.