En pastei maken is best even een klusje, zeker als je ook het deeg zelf maakt. In dit recept heb ik je al eens laten zien hoe je een lekker pasteideeg kunt maken. Voor het recept van vandaag heb ik een rol vers bladerdeeg gebruikt. Dat scheelt alvast een hoop werk. Een voordeel van dit recept is dat je de onderdelen al voor kunt bereiden. Een uurtje voordat je wilt gaan eten pruts je de pastei in elkaar en schuif je hem in de oven.
Dit is een heerlijk gerecht voor de zondag. Of een andere dag dat je even lekker de tijd hebt om te prutsen in de keuken. Maar denk er ook eens aan tijdens de feestdagen. De meeste mensen gaan beide kerstdagen los met allerlei extravagante etentjes, maar als je gewoon lekker met je gezin thuis eet is dit een heel geschikt gerecht daarvoor. Soepje voor, lekker ijsje na en je hebt een stressloze kerst! Gebruik je dit recept, versier de pastei dan met uitgesneden kerstdecoraties.
Pastei met kip, ham en prei
Een pastei maken is best even een klusje, maar met vers bladerdeeg en een goede voorbereiding is het prima te doen.
Ingrediënten
- 2 rollen bladerdeeg vers
- 4 kippenpoten
- 3 grote preien
- 0,5 tl zwarte peperkorrels
- 1 laurierblad
- 2 el olijfolie
- 2 takjes tijm
- 250 gram hamblokjes
- 200 gram crème fraîche
- 4 tl maïzena
Werkwijze
Begin met de bouillon. Doe de kippenpoten in een grote pan. Snijd het donkere groen van de prei en doe dit bij de kip in de pan. Doe ook de peperkorrels en de laurier erbij. Voeg (minimaal) 2 liter water toe of zoveel als nodig om alle kip onder te laten staan. Breng het aan de kook en laat het een uur zachtjes koken.
Giet dan alles door een zeef en vang het vocht op in een andere pan. De prei, de peper en laurier kunnen nu weg. Zet de bouillon terug op het vuur en breng het opnieuw aan de kook. Laat het in een half uur tot een uur inkoken tot ongeveer de helft en laat het vervolgens afkoelen.
Pluk het kippenvlees van de botten, 'scheur' het in stukjes. Snijd de rest van de prei in ringetjes en ris de tijmblaadjes van de takjes. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de prei en tijm met wat zout en peper even aan. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat het 10 minuten pruttelen. Roer er af en toe even in.
Voeg dan de kip, de ham en de crème fraîche toe en giet er 300 ml van de bouillon bij. De rest van de bouillon doe je in bakjes of zakjes en kun je invriezen voor een volgende gelegenheid. Breng het op smaak met zout en peper.
Meng de maïzena met 2 el koud water en kluts het tot een papje. Roer dit door de saus en laat dit vervolgens zachtjes een tijdje koken tot het dikker wordt. Doe de vulling vervolgens over in een kom en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal of pasteivorm in met boter. Bekleed de vorm met de eerste rol bladerdeeg. Laat het overschot over de rand van de vorm vallen. Schep de vulling op het deeg en leg daarover het tweede stuk bladerdeeg. Druk de randen stevig op elkaar en snijd overtollig deeg weg. Prik met de punt van een scherp mes gaatjes in het deegdak en maak in het midden een wat grotere inkeping. Hierdoor kan de 'stoom' ontsnappen.
Snijd uit het overtollige deeg wat decoraties en leg die op het deegdak. Kluts 1 eitje los in een bakje en smeer het deeg in met ei met behulp van een bakkwast.
Schuif de schaal in de oven en bak ongeveer 45 minuten.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
2 Opmerkingen
Tja, pasteien, quiches en nog meer van die dingen…..ik ben er stapelgek op. Bij het zien van deze pastei heb ik besloten deze vandaag te maken. Ik moet nl. heel flink oefenen voor allerlei feestdagen. Ik ga wel weer kant-en-klaar-deeg gebruiken. Ook probeer ik mooie versiersels op het deksel te plakken. Want…….met Kerstmis kerstfiguurtjes erop, met Pasen paasfiguurtjes, met een verjaardag jaartal of leeftijdcijfers………en bedenk maar! Geweldig recept. Ik heb geen kip in huis, dan maar gehakt…….kan ook toch?
Ja hoor dat kan zeker. Ik zou dan wel runderbouillon nemen voor de saus en het gehakt rullen voordat je het in de pastei doet.
Esther onlangs geplaatst…Flensjestaart met mokka ijs