In the spotlight: Bladerdeegbakjes met hertenragout – AH Feest Favoriet

producten

Nog drie dagen en dan is het kerst. Ik lees en hoor op allerlei plekken over kerststress. De gezelligste tijd van het jaar wil in veel huizen nog wel eens wat spanning opleveren. Familiestress of kookstress. Ik roep altijd: neem niet teveel hooi op je vork. Maak iets waarvan je zeker weet dat je het kunt en waarvan je zeker weet dat iedereen het lekker vindt. Dan heb je alleen nog te dealen met de familiestress ;-). Is de stress bij jou thuis al toegeslagen? 

Het woord kerststress zette mij wel aan het denken. Ik maak het liefst alles zelf, maar ik ben niet van de anti kant-en-klaar-maffia. Ik vind ook heel erg dat iedereen dat vooral lekker voor zichzelf moet bepalen en ik kan me voorstellen dat je om het allemaal wat beter hanteerbaar te maken ervoor kiest om niet alles zelf te maken. Zo maak ik zelf bijvoorbeeld regelmatig gebruik van kant en klaar deeg. Albert Heijn heeft speciaal voor de feestdagen een hele serie Feestfavorieten in de schappen gelegd en ik heb in mijn AH in Assen verschillende dingen eens door mijn handen laten gaan. Zo is er speciaal brood, waaronder een kerststol. Er zijn speciale borrelhapjes, gourmetschotels en kant en klare desserts die je zo op tafel kunt zetten. Je kunt geheel voorbereid vlees kopen dat je alleen maar in de oven hoeft te schuiven en je kunt kiezen uit allerlei kant en klare bijgerechten (even doorscrollen naar beneden) die alleen maar even afgebakken hoeven te worden.

Het leek me leuk om een product uit deze serie te testen en te bepalen of het een goed alternatief is voor zelf maken. Ik heb gekozen voor de luchtige ragoutbakjes in stervorm en de wildragout

Foto: ah.nl

De stervormige bladerdeegbakjes zitten met 6 stuks in de verpakking, kosten €1,59 en leveren net geen 100 calorieën per stuk. Ze zien er kerstig uit, dus ze zijn zeer geschikt als voorgerechtje bij de kerstdis. Het enige wat je moet doen is de bakjes afbakken in de oven. Bijzonder attent van AH dat ze er op het etiket even bijzetten dat je de verpakking moet verwijderen voordat je ze in de oven schuift… Het afbakken duurt 15 minuten. De bakjes smaakten prima en bleven lekker krokant, ook nadat de ragout er al een tijdje inzat. Qua e-nummers valt het mee. Er is alleen gebruik gemaakt van de emulgator E472e (diacetylwijnsteenzuuresters van mono- en diglyceriden) en die wordt in heel veel producten gebruikt. Een emulgator wordt aan voeding toegevoegd om ervoor te zorgen dat stoffen die normaal gesproken niet zo goed met elkaar mengen, dit wel doen. Verder zit er wat palmvet in en daar wordt qua gezondheid nogal verschillend over gedacht. Maar gezien het gewicht van de bakjes (18 gram per stuk) kan het nooit veel zijn. 

Dan de rijkgevulde wildragout met hertenvlees (€2,49).

foto: ah.nl

Klinkt heerlijk toch? Ik moet eerlijk zeggen dat het ook best lekker was. De smaak is prima, iets te zout maar verder niks mis mee. Het gezin was het met me eens. Prima voorgerechtje in combinatie met de ragoutbakjes. Gemak dient de mens, dus why not? Toen ik het etiket las, schrok ik echter wel een beetje. Ik pik er even twee dingen uit: de hertenragout bevat namelijk maar 7% hertenvlees en dat is in een verpakking van 400 gram dus 28 gram vlees. Als je dat terugrekent per persoon eet je dus met deze hertenragout slechts 7 gram hertenvlees. Niet gelogen, maar wel behoorlijk karig voor een product dat ‘wildragout met hertenvlees’ heet.

Verder is deze ragout op smaak gebracht met rode wijn om het extra feestelijk te maken (aldus de tekst op de site van AH). Op het etiket lees ik dat er 0,9% rode wijn in zit. Dat is op de hele verpakking van 400 gram dus 3,6 gram. Per persoon is dat welgeteld een druppeltje van 0,9 gram.  

De bereiding is verder heel gemakkelijk. Je doet de ragout in een pannetje, warmt het al roerend op en schept het vervolgens in de ragoutbakjes. Takje groen erop en klaar is Kees. 

Conclusie

Hoewel ik me heel goed kan voorstellen dat je af en toe voor gemak kiest zou ik je toch aanraden om in ieder geval de ragout zelf te maken. Veel lekkerder en eerlijker, maar wel een stuk prijziger. De bakjes zijn ook niet ingewikkeld, maar als je dat wat te ver gaat, koop die dan vooral kant en klaar. Een wildragout waarin van de 400 gram maar 7% vlees zit vind ik persoonlijk een heel ander verhaal. Aan de andere kant: wat verwacht je van een ragout die slechts €2,49 kost…

Koop jij wel eens kant en klaar producten? En let je er dan op wat er allemaal inzit? Of juist niet inzit? Ik hoor het graag!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Leuk artikel om je weer even bewust te maken! Die bladerdeegbakjes koop ik wel altijd kant en klaar want zelf bladerdeeg maken gaat me wat ver, maar die ragout… Het zou toch fijn zijn als er eens wat strengere regels kwamen op dat gebied.

    1. Lastig om daar regels voor te stellen lijkt me … ik denk dat we met z’n allen heel goed op moeten letten en als we die producten niet meer kopen verdwijnt het vanzelf uit de schappen. Maar ja, het is zo lekker goedkoop en meer hebben we er kennelijk niet (meer) voor over. Ik heb eens gelezen dat we eind jaren ’60 ongeveer 25% van ons inkomen aan voedsel uitgaven. Tegenwoordig is dat nog geen 10%. Geeft toch wel te denken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge