Vlaamse stoof met frietjes

Stoofvlees, wat mij betreft één van de weinige positieve kanten van de winter. Ik ben niet zo van het schaatsen, van sneeuw en van kou. Ja, als ik bij de kachel zit en door de ramen naar buiten kijk, dan vind ik het wel leuk. Geef mij maar het zonnetje en een temperatuurtje van 20+.

Deze Vlaamse stoof is perfect voor een lekkere, lange, luie zondag of een andere koude dag dat je de deur niet uit hoeft. Schuif de pan in de oven, schenk een glaasje rood in en nestel je met een goed boek en een dekentje op de bank. De geur lokt je vanzelf wel weer naar de keuken. Lekker met Vlaamse frietjes. Aangezien ik die niet in huis had en ik ook geen frituurpan bezit, heb ik de krokante ovenfriet van Aviko erbij gedaan. Niet te vergelijken met echt goed gefrituurde Vlaamse frieten, maar best oké voor een keer. 

Het uitgeschreven recept vind je hieronder. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

hoofdgerechten rundvlees vlaamse stoof

Vlaamse stoof met frietjes

Gang: Hoofdgerecht, Ovengerecht
Keuken: België, Vlaanderen
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 5 hours
Totale tijd: 5 hours 15 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Botermals stoofvlees gegaard in bruin bier. Combineert fantastisch met Vlaamse frietjes en gestoomde groente.

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 140°C. Snijd het vlees in blokjes en vermeng de blokjes vlees in een schaal met de mosterd en strooi er een beetje zout op. Bak de blokjes vervolgens in een ovenbestendige braadpan even goed aan. Als het teveel is kun je dat in delen doen. Schep het vlees vervolgens uit de braadpan.

  2. Snipper intussen de ui en de knoflook en fruit dit in het achtergebleven braadvet. Doe de bloem erbij en bak dit even mee. Schenk dan het bier erbij en voeg de laurier, het bouillonblokje, het water en de azijn toe. Breng dit aan de kook en roer goed en grondig door. Schraap ook even goed over de bodem. 

  3. Haal de pan dan van het vuur en doe het vlees bij het vocht. Doe de deksel opde pan en schuif de pan in de oven en laat het vlees in vijf uur rustig garen. Check na een paar uur even of er nog voldoende vocht inzit. Zo niet, doe er dan wat water bij (niet teveel!). Is het te vochtig doe dan de deksel van de pan zodat er wat vocht kan verdampen. 

  4. Bereid vervolgens de frietjes en de groente. Haal voor het serveren de laurierblaadjes uit de pan en serveer het samen met de friet en de groente.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge