Bánh Mì met biefstuk – Vietnamees broodje

lunch banh mi met biefstuk

Wel eens van Bánh Mì gehoord? Eigenlijk zijn het gewoon belegde broodjes. Ze komen uit Vietnam, bánh betekent brood en mì betekent tarwe. Tijdens de koloniale periode introduceerde de Fransen hun baguettes in Vietnam en de Vietnamezen maakten daar sandwiches mee die met van alles belegd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan vis of garnalen, maar ook vlees wordt gebruikt. Ik heb er één gemaakt met biefstuk en wat Oosterse smaakmakers. Echt super lekker. Je het er een stevige lunch van maken, maar het is ook voldoende voor een avondmaaltijd. Je kunt je fantasie de vrije loop laten. Zoek naar smaken die elkaar versterken en aanvullen. Ik zal de komende weken vast nog wel eens een bánh mì laten zien, want ik ben er erg enthousiast over.

Hieronder heb ik mijn biefstuk versie voor je uitgeschreven. Probeer het eens en laat je me dan weten wat je ervan vindt?

Bánh Mì met biefstuk

Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Vietnamees
Totale tijd: 20 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Bánh Mì is een Vietnamees belegd broodje

Print

Ingrediënten

Voor de biefstuk

Voor de zoetzure groente

Voor het broodje

Werkwijze

Voor de biefstukken

  1. Maak een marinade van de sojasaus, vissaus, olijfolie, citroengras, rijstazijn, honing, gember en knoflook. Klop het allemaal goed door elkaar. Bestrooi de biefstukken met wat peper en zout en doe ze in een afsluitbare bak. Giet de marinade eroverheen, draai de biefstukken een paar keer zodat ze aan alle kanten in de marinade staan. Sluit de bak af en zet hem in de koelkast. Doe dit minimaal een uur, maar een hele dag of nacht is nog beter.

  2. Bak de biefstuk vlak voordat je gaat eten medium rare (ongeveer 4 à 5 minuten) en laat het vlees in aluminiumfolie even rusten. Snijd het dan in plakken.

Voor de zoetzure groente

  1. Doe de julienne gesneden rettich en wortel in een kom. Strooi er de zout en 1 tl suiker over. Kneed dit met je handen goed door de groente. Hierdoor zal er veel vocht uit de groente komen en de groente zal hierdoor slinken. Als je ongeveer een kwart van het volume kwijt bent, doe je het in een vergiet en spoel je het met koud water goed af. Druk het vocht er zoveel mogelijk uit en doe de groente vervolgens in een afsluitbare bak. Meng in een andere kom 250 ml water met de witte wijnazijn en de 100 gram suiker. Roer met een vork tot de suiker volledig is opgelost. Giet dit over de groente, sluit de bak af en zet tot gebruik in de koelkast. De groente moet minimaal een uur trekken en in ongeveer 4 weken houdbaar. 

Voor de broodjes

  1. Snijd de stokbroden in de lengte open en smeer de snijkanten in met de boter. Als je ze warm wilt eten, kun je ze beboterd nog even (een minuut of 2) in de oven stoppen op 220°C. 

  2. Smeer dan op de onderste helft van het broodje een beetje mayonaise. Snijd de komkommer in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs op de mayonaise. Strooi hier wat rode peper op. Hierop leg je dakpansgewijs de plakjes biefstuk. 

  3. Haal wat zoetzure groente uit de bak en knijp dit goed uit. Verdeel dit over de biefstuk en leg hierop een laag korianderblaadjes. Druppel er nog wat sojasaus over en snijd beide stokbroden in tweeën. 

koken & tafelen algemeen

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Ah Esther, dit lijkt me inderdaad superlekker! De groente wil ik dan zonder suiker en wijnazijn maken. Ik vond vroeger (Indische achtergrond) de atjar bij mij eten al niet lekker. Dat is nooit veranderd. Maar voor de rest…………dit weekend maar eens proberen! Leuk recept hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge