Varkens buikspek is wat mij betreft één van de lekkerste stukjes vlees. Eerder al liet ik je zien hoe ik het maak met venkelzaad en chilivlokken, het recept vind je hier terug. Naar aanleiding van dat recept kreeg ik een e-mailtje van Alexandra die het recept met mijn deelde van de manier waarop het in haar familie gegeten werd, namelijk Indisch gekruid. Uiteraard wilde ik dat ook wel eens uitproberen en dat heb ik geweten. Jeetje wat lekker!
Ik had nog wat zoetzuur van wortel en radijs (van dit bánh mì recept) en dat heb ik erbij gegeven. Verder heb ik er atjar bietjes en rijst bij gemaakt. Atjar bietjes is vanwege de hoge zuurgraad beter geschikt om als afkoeling bij hete gerechten te serveren en het was dan ook iets te heftig voor mijn kids. Je kunt er misschien beter bijvoorbeeld gado gado bij maken.
Hieronder vind je het uitgeschreven recept. Houd er rekening mee dat je de avond voordat je het wilt eten al even een klusje moet doen, dus begin op tijd. Echt eens proberen hoor!
Indisch gekruid geroosterd buikspek
Heerlijk mals vlees voor bij een rijsttafel of voor op brood.
Ingrediënten
- 1,2 kilo varkens buikspek (aan één stuk)
- flinke hoeveelheid grof zeezout
- 0,5 el knoflookpoeder
- 0,5 el gemberpoeder
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 1 tl gemalen kruidnagel
- 0,5 el gemalen foelie
- zout
Werkwijze
Begin hiermee de avond voordat je het vlees wilt eten!
Leg het stuk buikspek op een snijplank met de vetkant naar boven. Als het vlees erg vochtig is, dep het dan even droog met wat stukjes keukenpapier. Snijd het vet in met een goed scherp mes. Ik doe dit meestal in een ruitpatroon van zo'n 2 bij 2 cm. Zorg dat je alleen de vetlaag insnijdt en niet het vlees.Bestrooi de vetlaag met een flinke laag grof zeezout en zet de snijplank met het vlees onafgedekt minimaal een nacht in de koelkast. Het zout onttrekt het vocht aan het vet en hierdoor wordt het vlees tijdens het braden krokanter.
Haal het vlees een uur voordat je het in de oven zet uit de koelast en verwijder zoveel mogelijk van het zout. Meestal veeg ik het weg met stukjes keukenpapier. Dep het vlees ook goed droog met keukenpapier.
Meng alle kruiden met elkaar (ik heb bovenstaande verhoudingen gebruikt, maar geef hier vooral je eigen invulling aan). Wrijf het vlees in met het kruidenmengsel, zowel de vetkant als de vleeskant. Heb je een groter stuk vlees, maak dan wat meer van het kruidenmengsel. Laat het vlees even rustig op kamertemperatuur komen.
Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Pak een braadslee en plaats daarin een rooster, zoiets als deze. Leg het vlees met de vetkant naar beneden op het rooster en schuif de braadslee een uur in de oven. Van het vet dat je opvangt in de braadslee, kun je een heerlijke jus maken, dus niet weggooien hoor!
Haal de braadslee na een uur uit de oven en draai het vlees voorzichtig om. Schuif hem terug in de oven en braad hem nog een uur.
Notities
Ik heb het buikspek geserveerd met volkoren rijst en atjar bietjes. Lekker hoor!
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
9 Opmerkingen
Ach jee Esther, wat leuk dat je het recept hebt gebruikt! Ik voel me zeker vereerd omdat je de moeite nam het uit te proberen. Het ziet er ook fantastisch uit; precies zoals het eruit moet zien! Nou, ik ga het binnenkort dan ook weer eens maken!
Het viel erg in de smaak hier in huis, dus dit recept ga ik absoluut vaker gebruiken!
Esther onlangs geplaatst…Homemade brood dat je niet hoeft te kneden, het kan!
Wat een heerlijk recept!
Demi | StudioKOOK onlangs geplaatst…8 x Hotspots in Madrid
Ik ga dit volgende week zeker proberen. Maar …. hoe maak je atjar bietjes? Klinkt lekker!
Atjar Bietjes is zoetzuur van Rode Bietjes. Je maakt het zo:
Snijd 3 of 4 gekookte rode bieten in blokjes. Breng een pan met 3 dl water, 4 el suiker, 2 tl zout, 4 of 5 kruidnagels en een eetlepel peperkorrels aan de kook. Voeg de bietjes toe en breng weer aan de kook. Doe er dat 4 el azijn bij, roer even door en laat een paar minuten pruttelen. Laat het vervolgens afkoelen in een afsluitbare kom en vervolgens tot gebruik in de koelkast.
Esther onlangs geplaatst…Kruiden Risotto met gebakken kipdijfilet
Dag
Heb het buikspek gebakken.
Lekker.
Wat is het beste, hete lucht oven of boven/onder warmte.?
Ha Mieke,
Beide kan. Ik gebruik zelf altijd hete lucht omdat mijn oven geen boven en onder warmte heeft. Ik denk wel dat je op die manier misschien makkelijker een krokante laag op het spek krijgt. Fijn dat je het lekker vond!
Groet, Esther
Hallo Esther
Dit recept ga ik zeker een keer uitproberen
zelf maak ik altijd een marinade van;
ketjap , pindakaas , ketchup olie en peper en zout
dat laat ik een nacht marineren
dan snijd ik een paar uien in de helft overdwars en leg die in mijn ovenschaal
waar ik vervolgens het gemarineerde vlees opleg en dan in de oven doe
als het vlees klaar is heb je er heerlijk gestoofde uien bij
probeer maar
gr, Mary
Dat klinkt heerlijk!