Geroosterd buikspek, Indisch gekruid

Buikspek Indisch gekruid


Varkens buikspek is wat mij betreft één van de lekkerste stukjes vlees. Eerder al liet ik je zien hoe ik het maak met venkelzaad en chilivlokken, het recept vind je hier terug. Naar aanleiding van dat recept kreeg ik een e-mailtje van Alexandra die het recept met mijn deelde van de manier waarop het in haar familie gegeten werd, namelijk Indisch gekruid. Uiteraard wilde ik dat ook wel eens uitproberen en dat heb ik geweten. Jeetje wat lekker!

Ik had nog wat zoetzuur van wortel en radijs (van dit bánh mì recept) en dat heb ik erbij gegeven. Verder heb ik er atjar bietjes en rijst bij gemaakt. Atjar bietjes is vanwege de hoge zuurgraad beter geschikt om als afkoeling bij hete gerechten te serveren en het was dan ook iets te heftig voor mijn kids. Je kunt er misschien beter bijvoorbeeld gado gado bij maken.

Hieronder vind je het uitgeschreven recept. Houd er rekening mee dat je de avond voordat je het wilt eten al even een klusje moet doen, dus begin op tijd. Echt eens proberen hoor!

Buikspek Indisch gekruid

Indisch gekruid geroosterd buikspek

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indisch
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 2 hours
Totale tijd: 2 hours 10 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Heerlijk mals vlees voor bij een rijsttafel of voor op brood.

Print

Ingrediënten

Werkwijze

 1. Begin hiermee de avond voordat je het vlees wilt eten!
  Leg het stuk buikspek op een snijplank met de vetkant naar boven. Als het vlees erg vochtig is, dep het dan even droog met wat stukjes keukenpapier. Snijd het vet in met een goed scherp mes. Ik doe dit meestal in een ruitpatroon van zo'n 2 bij 2 cm. Zorg dat je alleen de vetlaag insnijdt en niet het vlees.

 2. Bestrooi de vetlaag met een flinke laag grof zeezout en zet de snijplank met het vlees onafgedekt minimaal een nacht in de koelkast. Het zout onttrekt het vocht aan het vet en hierdoor wordt het vlees tijdens het braden krokanter. 

 3. Haal het vlees een uur voordat je het in de oven zet uit de koelast en verwijder zoveel mogelijk van het zout. Meestal veeg ik het weg met stukjes keukenpapier. Dep het vlees ook goed droog met keukenpapier.  

 4. Meng alle kruiden met elkaar (ik heb bovenstaande verhoudingen gebruikt, maar geef hier vooral je eigen invulling aan). Wrijf het vlees in met het kruidenmengsel, zowel de vetkant als de vleeskant. Heb je een groter stuk vlees, maak dan wat meer van het kruidenmengsel. Laat het vlees even rustig op kamertemperatuur komen. 

 5. Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Pak een braadslee en plaats daarin een rooster, zoiets als deze. Leg het vlees met de vetkant naar beneden op het rooster en schuif de braadslee een uur in de oven. Van het vet dat je opvangt in de braadslee, kun je een heerlijke jus maken, dus niet weggooien hoor!

 6. Haal de braadslee na een uur uit de oven en draai het vlees voorzichtig om. Schuif hem terug in de oven en braad hem nog een uur.

Notities

Ik heb het buikspek geserveerd met volkoren rijst en atjar bietjes. Lekker hoor!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

koken & tafelen algemeen
Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

5 comments

 1. Ach jee Esther, wat leuk dat je het recept hebt gebruikt! Ik voel me zeker vereerd omdat je de moeite nam het uit te proberen. Het ziet er ook fantastisch uit; precies zoals het eruit moet zien! Nou, ik ga het binnenkort dan ook weer eens maken!

  1. Atjar Bietjes is zoetzuur van Rode Bietjes. Je maakt het zo:

   Snijd 3 of 4 gekookte rode bieten in blokjes. Breng een pan met 3 dl water, 4 el suiker, 2 tl zout, 4 of 5 kruidnagels en een eetlepel peperkorrels aan de kook. Voeg de bietjes toe en breng weer aan de kook. Doe er dat 4 el azijn bij, roer even door en laat een paar minuten pruttelen. Laat het vervolgens afkoelen in een afsluitbare kom en vervolgens tot gebruik in de koelkast.
   Esther onlangs geplaatst…Kruiden Risotto met gebakken kipdijfiletMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge