De Swedish Chef, ken je die nog? Ik moet daar dus heel erg om lachen! Laatst zat ik Youtube filmpjes te kijken en toen kwam ik deze ⇓ tegen, de Swedish Chef die Swedish Meatballs maakt. En dat triggert bij mij natuurlijk niet alleen mijn lachspieren ... Die Swedish meatballs moet ik dan meteen ook een keer maken. En geloof me, het zijn zeker geen tennisballen.
Het kenmerk van Zweedse gehaktballetjes is dat ze geserveerd worden met een dikke, romige bruine jusachtige saus. Het is niet moeilijk te maken. Je maakt eigenlijk een basissaus van bloem, boter en in plaats van melk runderfond. Voor het bakken van de gehaktballetjes heb je ongeveer 15 minuten nodig. Doe dit op niet al te hoog vuur, zodat de balletjes niet aanbranden.
Swedish meatballs / Zweedse gehaktballetjes
Gehaktballen in een romige bruine saus
Ingrediënten
- 500 gram runder- of half om half gehakt
- 30/40 gram panko of paneermeel
- 1 el verse peterselie fijn gehakt
- 2 sjalotten
- 0,25 tl piment
- 0,25 tl nootmuskaat
- 0,5 tl knoflookpoeder
- naar smaak peper
- naar smaak zout
- 3 el bloem
- 5 el boter
- 1 ei
- 1 potje runderfond
- 1 el mosterd
- 1 scheutje worcestershire saus
- 150 ml kookroom
- beetje olijfolie
Werkwijze
Snipper de sjalotjes en hak de peterselie fijn. Doe het gehakt met de sjalotjes, het ei, de panko (of paneermeel), piment, knoflookpoeder, nootmuskaat, peper en zout in een kom en kneed dit goed door elkaar. Is het gehakt wat te nat, doe er dan nog wat panko of paneermeel bij. Draai er 12 gehaktballetjes van (3 per persoon).
Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de gehaktballetjes rustig rondom bruin en gaar. Dit duurt zo'n 15 minuten. Schep de balletjes dan uit de pan en smelt de boter in het achtergebleven bakvet.
Doe de bloem bij de boter en roer dit goed totdat het helemaal is opgenomen en gaar het een minuut of 2. Giet dan al roerend scheutje voor scheutje de fond bij het bloemmengsel totdat er een samenhangende saus ontstaat.
Roer de mosterd en de worcestershire saus erdoor en giet ook de room erbij. Roer goed door en doe dan de gehaktballetjes er weer bij en warm het even goed door.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
2 Opmerkingen
Lekker! Ik vind juist de middelgrote gehaktballetjes zo veel lekkerder. Het zal meer aan de maat liggen dan aan de smaak hoor! Je kan er ook net iets meer mee doen. Deze week maar op het menu, ik heb laatst nog een potje cranberriesaus meegenomen toen ik bij Ikea was. Kan ik die mooi gebruiken. Dank voor het recept!
Die saus is inderdaad heel erg lekker!
Esther onlangs geplaatst…Geroosterd buikspek, Indisch gekruid