Rode kool met appeltjes van Joop Zwiep

Onze kookclub kookt regelmatig in het Kookatelier van Joop Zwiep in Zweeloo. Iedere keer echt weer een feestje voor een kook- en eetliefhebber als ik. Erg leerzaam ook, want we maken vaak dingen waar je je thuis niet zo snel aan waagt, zoals grote stukken vlees of kreeft. Het is ook heel bijzonder om in een professionele keuken te mogen koken. Iedere keer maken we een 4-gangen diner dat we daarna met z’n allen opeten. Lang niet alle recepten die we maken bij Joop zijn geschikt voor mijn blog, omdat ik het graag laagdrempelig wil houden. Ik wil graag dat je het recept leest en denkt: ja, dat kan ik ook! Sommige recepten van Joop zijn verbazingwekkend eenvoudig zonder dat je concessies doet aan de smaak. 

Vandaag heb ik zo’n recept van Joop voor je. Rode kool met appels gegaard in rode wijn en rode port. De truc is de lange bereidingstijd. De kool moet wel zo’n 2 tot 3 uur opstaan zodat het vocht langzaam inkookt en bijna stroperig wordt. Ik heb het thuis gegeten met een biefstukje en gekookte aardappelen. Eenvoud is soms zo waanzinnig lekker!

Het uitgeschreven recept vind je hieronder. Ik hoop dat je het op je to cook lijstje zet.

bijgerechten groente/fruit rode kool

Rode kool met appel naar recept van Joop Zwiep

Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollandse pot
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 3 hours
Totale tijd: 3 hours 10 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken / Joop Zwiep

Rode kool die langzaam wordt gaar gekookt in wijn en port

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Snijd de kool in repen van ongeveer een centimeter breed. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukjes. 

  2. Doe de boter in een pan en smelt het. Doe dan de suiker erbij en laat het even karamelliseren. Doe dan de andere ingrediënten erbij en roer het even goed door. Breng het aan de kook en laat de kool op laag vuur rustig gaar worden. Het vocht moet grotendeels inkoken en een beetje stroperig worden. Dit kan wel zo'n 2 à 3 uur duren. Gaat het voor je gevoel te snel? Doe dan een deksel op de pan zodat het vocht minder snel verdampt. Gaat het voor je gevoel niet snel genoeg? Kook dan verder zonder deksel op de pan en zet het vuur een tikkie hoger. 

  3. Probeer aan het einde de kruidnagels er weer uit te vissen en verwijder de laurierblaadjes en eventueel het kaneelstokje. 

Notities

Ik heb de rode kool geserveerd met een biefstukje en gekookte aardappelen.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge