Magimix Cook Expert deel 3: sous vide garen

Keukenapparatuur

Vandaag het derde deel in de reeks over de Magimix Cook Expert. Ik raak steeds meer gewend aan het apparaat en aan de mogelijkheden. Vorige keer liet ik je al zien hoe je risotto maakt in het apparaat en vandaag laat ik je mijn sous vide experiment zien.

Een paar weken geleden las ik een artikel over sous vide gegaard vlees. Sous vide garen is iets onder vacuüm in een warm bad langzaam gaar laten worden. Iedere vleessoort heeft zijn eigen ideale garingstemperatuur en -tijd en omdat het vacuümpakketje lang op een vaste temperatuur moet ‘badderen’, bedacht ik me dat de Cook Expert dat ook zou moeten kunnen. En wat blijkt? Hij kan het!

Om te controleren of de watertemperatuur goed was en bleef heb ik een vleesthermometer in het water gelegd. Het duurt even voor het water op temperatuur is (ongeveer een half uur), maar als het eenmaal op temperatuur is blijft het ook heel mooi die temperatuur vasthouden. Mocht Magimix ooit nog een nieuwere versie van de Cook Expert uitbrengen, dan raad ik ze van harte aan om een metertje toe te voegen die de huidige temperatuur aangeeft, zodat je weet wanneer het apparaat de juiste temperatuur bereikt heeft. Tipje van Out … Voor het sous vide garen gebruik je de ‘Expert’ stand. Je stelt de tijd in op ongeveer een half uur langer dan de bereidingstijd, het mes (de snelheid) zet je op 0 en je stelt de juiste temperatuur in voor het vlees dat je wilt garen. Start het apparaat en als het water op temperatuur is doe je de vacuümzakjes erin. 

Ik heb gekozen voor kipfilet voor mijn experiment. Kipfilet wordt in de pan gebakken vaak erg droog, daarom neem ik meestal kipdijfilets, die veel sappiger zijn. Ik had gelezen dat kipfilets niet droog worden als ze sous vide gegaard worden. En dat blijkt inderdaad te kloppen. Ik heb geen vacumeerapparaat en dus heb ik ziplock zakjes gebruikt en daar zoveel mogelijk lucht uitgeperst en goed afgesloten. De kipfilets heb ik alleen bestrooid met wat zout en peper omdat ik de smaak zo puur mogelijk wilde proeven. Na een uur badderen waren ze mooi door en door gaar en nog heerlijk sappig. Ik houd wel van een gebakken randje op het vlees en dus heb ik ze na het garen nog even aangebakken in de koekenpan, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je zou ze ook even onder de grill kunnen leggen. Bij de kipfilets heb ik kort gekookte broccoli en gebakken aardappelen gegeven. 

Erg leuk om te ontdekken wat een veelzijdige apparaat de Cook Expert is. Ik kijk alweer uit naar mijn volgende experiment!

Sous vide gegaarde kip

Gang: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 1 hour
Totale tijd: 1 hour 5 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Kipfilet gegaard in een warm water bad in de Magimix Cook Expert

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Vul de RVS kom van de Magimix Cook Expert met water. Niet te vol, want de zakjes met inhoud moeten er nog bij passen. Heb je maar 1 of 2 kipfiletjes, dan kun je de stoominzet erin doen, om te voorkomen dat de zakjes open gehaald worden door het mes dat onderin de RVS kom zit. 4 Kipfilets passen daar niet in, dus, pas dan een beetje op voor het mes. 

  2. Zet de Cook Expert in de Expert stand. Stel de tijd in op anderhalf uur. Het water heeft ongeveer een half uur nodig om op temperatuur te komen (heb ik gemeten met een oventhermometer) en de kip moet ongeveer een uur garen. Zet de snelheid op 0 en de temperatuur op 65°C.

  3. Bestrooi de kipfilets met zout en peper en doe twee kipfilets naast elkaar (niet stapelen) in een zakje en trek het zakje vacuüm. Voor 4 personen heb je dus 2 zakjes nodig. Heb je (net als ik) geen vacumeerapparaat, zorg dan dat er zo weinig mogelijk lucht in het zakje blijf zitten. Ik heb ziplock zakjes gebruikt en daarmee ging het prima. 

  4. Laat de zakjes in het hete water zakken en laat ze een uur op 65°C rustig garen. Bereid intussen de bijgerechten. 

  5. Na een uur is de kip gaar en heerlijk sappig en mals. Vind je het, net als ik, lekker als er nog een gebakken randje aan zit, bak ze dan nog even aan in een koekenpan. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge