In the spotlight: Ontbijt van Mara Grimm

kookboeken

In de themaweek ‘ontbijt’ besteed ik in de wekelijkse spotlight rubriek natuurlijk ook aandacht aan dit thema. Mara Grimm schreef een boek dat volledig gewijd is aan de eerste maaltijd van de dag en dat boek zet ik met veel plezier vandaag in the spotlight. Het boek heeft de toepasselijke titel ‘Ontbijt‘. Volgens het voorwoord heeft de schrijfster op plekken ontbeten waar ik behoorlijk afgunstig van wordt, maar dat maakt haar boek natuurlijk alleen maar geloofwaardiger. 

De schrijfster

Mara Grimm is freelance culinair journalist en haar werk kun je regelmatig terugvinden in de grote week-, maand- en dagbladen. Ze heeft een prettige schrijfstijl die van ‘Ontbijt’ niet alleen een kookboek maakt, maar zeker ook een leesboek. 

Het boek

Het boek begint met een stukje geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat ontbijten in de vroege middeleeuwen een teken van gulzigheid was? In de latere middeleeuwen begon de adel te ontbijten en weer een poos later werd het een manier om te laten zien dat je er tijd en geld voor had. Leuk om te lezen hoe de marketing zijn greep kreeg op ontbijtproducten en over het 1 euro Ikea ontbijt. 

De hoofdstukken

Het boek vervolgt met een hoofdstuk over eieren. Je leest over de vroege jaren van het ei en hoe het een goede vervanging was voor mensen die geen vlees konden betalen. Bovendien waren kippen makkelijker te houden dan varkens. In Engeland werden eieren bij het ontbijt pas na de Eerste Wereldoorlog gegeten, in Nederland wordt het ei ook vandaag de dag nog eerder geassocieerd met het weekendontbijt dan voor een doordeweekse dag. De auteur besteedt in dit hoofdstuk onder meer aandacht aan het perfect gekookte ei, een goed spiegelei, eggs benedict en kwijlende omeletten.

En verder

Het boek vervolgt met een hoofdstuk over pap en ontbijtgranen, een hoofdstuk over brood en sandwiches, een over rijst, soep en noodles, gevolgd door een hoofdstuk over patisserie en zoet, zuivel, vlees en vis, fruit, groenten en bonen en het boek sluit af met een hoofdstuk over dranken. Alle hoofdstukken zijn voorzien van prachtige foto’s in een moderne lichte stijl en van recepten die het proberen waard zijn. 

De recepten

Bij de recepten vind je bijvoorbeeld de pindakaas van Jonnie Boer, dé Londense bacon naan roll, bagles met cream cheese, misosoep, pho, kedgeree, croissants (met  -juich- extra gluten en boter), wafels, muffins … nou ja, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erin! Achterin vind je een overzichtelijke receptenindex en als je je ogen over de lijst laat gaan gebeurt er zoiets geks … je krijgt spontaan trek, iedere keer weer!

Conclusie

Voor mij als liefhebber van de eerste maaltijd van de dag is dit een geweldig boek. Je kunt mij niet veel gelukkiger maken dan met een goed hotelontbijt, een lekker gescrambled eggje of goed gebakken vers brood. Kopje espresso erbij … niks meer aan doen. Mensen die niet ontbijten begrijp ik niet. Mijn lichaam en hersenen functioneren gewoon niet zonder ontbijt. Ik ben heel blij met het boek van Mara Grimm, want er staat van alles in dat ik nog nooit geprobeerd heb en ook plenty mogelijkheden om variaties te verzinnen, waar ik jullie dan weer blij mee kan maken. 

Ontbijt - Mara Grimm

Het boek ‘Ontbijt van Mara Grimm‘ is o.a.
verkrijgbaar bij Bol.com voor €25,00.

De foto’s in dit artikel komen van stockfotosite Pixabay

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge