Voor kip tandoori greep ik nog wel eens naar een Knorr Wereldgerecht. Zoals ik je al eens eerder vertelde ben ik niet van de anti kant-en-klaar maffia, maar dat zelf maken smakelijker en gezonder is, lijkt me redelijk voor de hand liggend. Dat je daar niet altijd zin in hebt, snap ik ook. Van de meeste Wereldgerechten van Knorr vind ik dat er weinig van de oorspronkelijke smaak terug te vinden is, maar met de kip tandoori kan ik qua smaak nog wel leven.
Toch wil ik het natuurlijk het liefst zelf maken, want dan kan ik het precies aanpassen aan mijn eigen smaak en zit er geen houdbaarheidszooi en kleur-, geur- en smaakzooi in. Ik heb mijn recept samengesteld uit verschillende recepten die ik online en in boeken heb gevonden. Ik heb basishoeveelheden in het recept geschreven, maar tijdens het proeven aan het eind heb ik een snufje van dittem en een lepeltje van dattem toegevoegd. Doe dat vooral ook en probeer wat je zelf lekker vindt.
Begin op tijd, want de kip moet een tijdje marineren. Serveer er rijst en bijvoorbeeld deze lekkere verfrissende komkommersalade bij.
Ik hoop dat je ermee uit de voeten kunt, enjoy!
Kip Tandoori
Kip Tandoori zonder pakjes en zakjes
Ingrediënten
Voor de marinade
- ong. 500 gram kipdijfilet
- 300 ml Turkse yoghurt of Griekse
- 1 duimlengte verse gember
- 4 teentjes knoflook
- 2 el Garam Masala
- snufje zout
- scheutje olijfolie
- beetje chilipoeder
Voor de tadoori saus
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
- wat verse koriander
- 1 tl garam masala
- beetje gemalen komijn (djinten)
- beetje gerookt paprikapoeder
- 1 tl kaneel
- 1 blik tomatenblokjes
- 150 ml kippenbouillon
- kneepje citroensap
- 400 ml kokosmelk
- schep Turkse yoghurt
- scheutje olijfolie
Werkwijze
Kip marinade
Snijd de dijtjes in stukken die in je mond passen. Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar (voor extra smaak kun je de Garam Masala nog even roosteren in een koekenpan). Doe de kip erbij en schep het goed door elkaar. Laat dit mengsel minimaal een uur of 4/5 in de koelkast marineren.
Tandoori saus
Voeg dan de kippenbouillon en de tomatenblokjes toe. Laat rustig een paar minuten pruttelen. Giet de kokosmelk erbij en laat dit rustig een minuut of 20 zachtjes koken. De saus wordt nu wat dikker, maar als het te dun blijft kun je het wat dikker maken met een maïzena papje.
Schud de marinade zoveel mogelijk van de kip af en bak de blokjes kip gaar in een koekenpan met een klein beetje olijfolie. Voeg de kip bij de saus en serveer met rijst en groente.
Proef en voeg naar smaak extra kruiden, specerijen, zout en peper toe. Snijd de korianderblaadjes fijn. Schep de rijst en de tandoori op borden en strooi de korianderblaadjes erover.
Notities
Serveer met gekookte rijst en bijvoorbeeld komkommersalade.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
©Out mijn Keuken