Techniek: geklaarde boter (ghee) maken

geklaarde boter (ghee)

∴⋅∴

Geklaarde boter is boter die is ontdaan van de eiwitbestanddelen en het zout. Het voordeel van het gebruiken van geklaarde boter is dat het niet verbrandt of verkleurt en je het dus tot veel hogere temperaturen kunt verhitten. Net als bij de momenteel überhippe kokosolie. Geklaarde boter heeft een aantal voordelen boven gewone boter:

  • het is beter voor je gezondheid omdat je geen verbrande boter deeltjes binnen krijgt;
  • en het is langer houdbaar.

Dit laatste is vooral handig als je het bijvoorbeeld gebruikt als afdeklaagje voor bijvoorbeeld paté (zoals ik in deze kippenlevertjes parfait heb gedaan). Er wordt ook wel beweerd dat je kruiden er sterker door gaan smaken, maar dat kan ik niet objectief bevestigen.

Geklaarde boter wordt ook wel Ghee of Ghi genoemd en wordt veel gebruik in de Indiaase keuken. Het is zeer geschikt om in te bakken, braden en frituren.

Hoe ga je te werk?

Snijd een hoeveelheid boter in blokjes van gelijke grootte en doe ze in een (steel)pannetje. Zet het pannetje op heel laag vuur en laat de boter heel langzaam smelten. Je ziet nu dat het vet zich scheidt van de overige bestanddelen. De wittige vaste bestanddelen zakken naar de bodem of komen bovendrijven (foto 1). Bij mij zakte het naar de bodem en dan kun je de geklaarde boter heel voorzichtig overgieten in een kannetje (foto 2/3). De vaste restjes kun je weggooien, de zuivere boter kun je nu gebruiken om mee te koken, bakken of frituren.

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
De uitgelichte afbeelding komt van de stockfotosite Pixabay
Overige foto’s en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken

©Out mijn Keuken

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge