Voorjaarsstamppot met doperwten

recept stamppot doperwtjes

Doperwtjes horen een beetje bij het voorjaar vind ik altijd. De frisgroene kleur en de licht zoete smaak passen bij de lente. Ik eet ze regelmatig in verschillende gerechten en vandaag heb ik ze verwerkt in een stamppotje. Voor wat meer vitamientjes heb ik er ook nog wat rode paprika door gedaan. Uiteraard kun de hoeveelheid groente aanpassen aan je eigen behoefte. Zo kun je bijvoorbeeld ook nog courgettes toevoegen of een fijn gesneden lente uitje.

Het recept

Het recept is eigenlijk heel eenvoudig. Het belangrijkste is een lekkere aardappelpuree en die krijg je nou eenmaal het allerlekkerst met flink wat boter. Ik snap dat dit niet zo goed voor je is, maar een beetje (room)boter doe ik er altijd wel door. Verdere smeuïgheid bereik je door wat melk toe te voegen. Een hoeveelheid is lastig aan te geven omdat de ene aardappel veel meer vocht nodig heeft dan de andere. Scheutje voor scheutje toevoegen tot je de juiste consistentie hebt dus. Ik heb er zo’n heerlijke gehaktbal van Jonnie Boer bij gemaakt.

 

 

Recept doperwten stamppot

Doperwten stamppot met een gehaktbal

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse pot
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 20 minutes
Totale tijd: 30 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Doperwtjes lenen zich uitstekend voor een stamppotje. Lekker hoor!

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in vieren, spoel ze schoon en doe ze in een pan met wat water en zout. Kook de aardappelen gaar, afhankelijk van de grootte in 15 tot 20 minuten. Snijd in tussen de paprika in blokjes en bak ze even aan in een koekenpan totdat ze zacht zijn. Laat de doperwten uitlekken in een vergiet.

  2. Stamp de aardappelen met een stamper en voeg wat klontjes boter toe. Voeg ook een scheutje melk (bij de ene soort aardappelen is wat meer nodig dan bij de andere soort) en roer er een mooi glad geheel van. Voeg zout naar smaak toe.

  3. Roer de doperwten en de paprika door de puree en serveer meteen.

Notities

Ik heb er deze heerlijke gehaktballen bij geserveerd.

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
©Out mijn Keuken 2017

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge