Review: Handboek voor de Perfecte Kip – Marcus Polman

kookboeken - perfecte kip

Kip wint aan populariteit, zo lees ik in “Handboek voor de Perfecte Kip” van Marcus Polman. En terecht, want kip is zeer veelzijdig en kun je op heel veel verschillende manieren lekker bereiden. Kom je zelf niet veel verder dan een kipfileetje of kippenpootje bakken in de pan, dan is dit een perfect boek voor  jou. Marcus Polman neemt je aan de hand mee en laat je zien welke soorten kip er zijn, wat er nodig is om deze kippetjes perfect te bereiden en hij deelt fantastische kiprecepten.

Over de auteur

Marcus Polman is culinair journalist en foodondernemer. Als je fan ben van Masterchef Holland dan ken je hem waarschijnlijk als jurylid van dit programma. Daarnaast is hij onder andere hoofdredacteur van het online magazine FavorFlav en schrijft hij kookboeken. Van zijn hand verschenen onder meer: Handboek voor de Perfecte Steak, het Perfecte Varken en de Perfecte Kok

 

Quote: “Trakteer je kip vooraf op een pekelbad. Daar knapt elke kip enorm van op. De werking van het zout maakt je kip supermals en sappig.

Het boek

In ‘Handboek voor de Perfecte Kip’ vind je werkelijk alles wat je zou willen en moeten weten over kip en de bereiding daarvan. Hoofdstuk 1 behandelt de basis: hoe braad je een perfecte kip. De auteur geeft 10 gouden regels, de need to knows om een perfecte kip te bereiden. Hier vind je onder andere wanneer je kip precies gaar is en dat dit verschilt per deel van de kip. Hoofdstuk 2 gaat over het kippenbeest zelf, van plofkip naar raskip. Polman geeft een overzicht van allerlei rassen met achtergrond informatie en hij neemt je – door het boek heen – mee langs allerlei kippenboerderijen in binnen- en buitenland.

En verder

In hoofdstuk 3 wordt de anatomie van de kip behandeld. De auteur geeft een erg handig lijstje van de verschillende onderdelen van de kip, hoe je het kunt bereiden en voor welke gerechten het heel geschikt is. In hoofdstuk 4 (kop tot kont) lees je over het gebruiken van alle onderdelen van de kip. Het gaat bijvoorbeeld over het maken van bouillon en het gebruiken van de levers, het vel en de maagjes.

Quote: “Kippenbouillon maken is eenvoudig maar er gelden wel degelijk een aantal regels. Je kunt bouillon op verschillende manieren maken. Alle delen van de (soep)kip, inclusief nek, vleugels, karkas en botten, zijn bij uitstek geschikt voor het trekken van een smaakvolle bouillon.

In hoofdstuk 5 gaat de auteur in op een aantal technieken. Zo laat hij stap voor stap onder andere zien hoe je een kip opbindt, hoe je een kip vult onder de huid, hoe je een rauwe kip in delen snijdt en hoe je een gebraden kip aansnijdt. In hoofdstuk 6 en 7 vind je bereidingswijzen en heel veel lekkere klassieke kiprecepten, zoals coq au vin, saté ajam en een stroperige kip teriyaki. Dit laatste recept heb ik alvast voor je uitgeprobeerd en was bijzonder lekker! Met excuses voor de belabberde foto …

Reviews kip teriyaki

Conclusie

Er zijn heel veel boeken over kip. Is dit exemplaar van Marcus Polman dan nog een aanvulling? Ik kan niet anders dan Ja! zeggen. Het is een handzaam boekje van een aangenaam formaat dat je makkelijk mee je keuken in neemt. Qua inhoud is het zeer volledig en ben je met de aanschaf van dit boek klaar voor wat betreft kip. Met de kennis uit dit boek kun je als thuiskok uitgebreid en kundig aan de slag. Daarnaast wordt het aangeboden tegen een zeer aantrekkelijke prijs en is het dus een ideaal cadeautje om weg te geven of op je verlanglijstje te zetten. 
Perfecte Kip is o.a. te koop bij Bol.com en kost daar € 16,95.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Het boek is mij voor het schrijven van dit artikel ter beschikking gesteld door de uitgever (Fontaine)
©Outmijnkeuken.nl

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge