∴
Vandaag staat er een vegetarisch stoofpotje op het menu, niet met vlees maar met eieren! Ook geschikt voor vegetariërs dus. In de Thaise keuken vind je veel overeenkomsten met de Chinese, Indiase en Maleisische keuken. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld citroengras (sereh), laoswortel, kokosmelk en koriander. Typische voor de Thaise keuken is het gebruik van currypasta's als basis. Currypasta's worden gemaakt van pepers, kruiden en specerijen en daarmee heb je de basissmaak meteen al in je gerecht zitten. Verder is het een kwestie van finetunen.
Het recept:
De hoeveelheid currypasta die ik in dit recept heb gebruikt zorgt voor een niet al te pittige maaltijd. Kids vinden het dan nog lekker. Houd je van pittig, dan kun je de hoeveelheid currypasta natuurlijk aanpassen. Ben je geen vegetariër, dan is het lekker om nog een beetje Thaise vissaus aan het gerecht toe te voegen.
Vegetarische stoof met Thaise smaken
Vleesloos stoofpotje met typische Thaise smaken
Ingrediënten
- 8 eieren
- 1 bosje koriander
- scheutje arachideolie (of zonnebloemolie)
- 2 tl rode currypasta
- 1 el bruine suiker
- 3 lente uitjes
- 2 stengels sereh (citroengras)
- 5 cm laoswortel (in kleine plakjes)
- 250 ml groentebouillon
- 400 ml kokosmelk
- 1 rode paprika
- 200 gram sperziebonen
- 100 gram taugé
- zout
- 350 gram pandanrijst
Werkwijze
Kook de eieren hard in ruim water. Laat ze schrikken en pel ze. Leg apart tot gebruik. Haal van de koriander de blaadjes van de steeltjes en snijd de steeltjes fijn. Snijd de blaadjes grof en houd apart tot gebruik. Snijd de lente ui in ringetjes, de laoswortel in plakjes en verwijder de harde bladeren van de sereh en kneus de rest flink met de achterkant van een mes. Snijd de rode paprika in blokjes en haal de boontjes af.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Neem een ruime pan en verhit hierin de olie. Bak de currypasta met de suiker, de lente ui, de gekneusde sereh, de laos en de koriandersteeltjes een minuut of 5 rustig aan. Giet dan de bouillon en de kokosmelk erbij. Breng aan de kook. (Wil je vissaus toevoegen, doe dit dan nu, ongeveer 2 el is voldoende).
Voeg, als de saus kookt, de boontjes en de paprika toe en laat het ongeveer een kwartier zachtjes pruttelen. Voeg de eieren toe en laat nog ongeveer 10 minuten op laag vuur lekker doorwarmen. Verwijder de sereh en voeg op het laatst de taugé toe. Proef en breng op smaak met wat zout (indien nodig).
Verdeel de stoofpot over de borden (2 eieren per persoon) en geef er rijst bij. Bestrooi het gerecht ruim met de korianderblaadjes.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken
3 Opmerkingen
Hoi Esther
de Thaise stoof was erg lekker en simpel te maken
Ik had nog wat champignons over en erbij gedaan.
Wat leuk dat je het even laat weten! Het fijne van dit soort recepten is dat je er al je restjes in kwijt kunt. Klinkt goed!
Hartstikke lekker Esther!