Maïsbolletjes met bacon en Parmezaanse kaas

bakken - brood bacon maïsbroodjes

Altijd leuk, de foodblogswap! Deze maand werd ik gekoppeld aan de blog ‘Bijna net zo lekker als thuis’, een leuke blog boordevol lekkere recepten. Omdat ik mijn broodbak skills nodig eens verder moet ontwikkelen en ik maïsbolletjes heel er lekker vind, koos ik voor Maïsbroodjes met kaas. Bovendien wordt in dit recept het kneedwerk gedaan door de broodbakmachine en laat ik die nou al eeuwen niet gebruikt hebben. De hoogste tijd om hem weer eens uit de kelder te halen. 

Het recept:

De bedoeling van de foodblogswap is dat je een eigen draai aan het recept geeft en dus heb ik gekozen voor een andere soort kaas, namelijk Parmezaan, en ik heb er bacon aan toegevoegd. Het resultaat was lekker. Harde broodjes met een zachte binnenkant en nog lekkerder met een flinke lik roomboter erop. Voor deze bolletjes wordt een mix van bloem en maïsmeel gebruikt. Niet iedere supermarkt verkoopt maïsmeel, maar bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt hebben ze het zeker. 

bakken - brood Maïsbroodjes met bacon en Parmezaan

Maïsbroodjes met bacon en Parmezaanse kaas

Gang: Brood, Lunch, Ontbijt
Totale tijd: 3 hours
Porties: 12 bolletjes
Auteur: Out mijn Keuken

Lekkere hartige bolletjes voor bij een kop soep of met een flinke lik roomboter bij het ontbijt of de lunch

Print

Ingrediënten

 • 450 gram bloem
 • 250 gram maïsmeel
 • 10 gram zout
 • 15 gram suiker
 • 2 zakjes droge gist
 • 20 ml olijfolie
 • 1 punt Parmezaanse kaas (ong. 180 gram)
 • 12 plakjes bacon
 • beetje extra maïsmeel om te bestuiven
 • 200 ml water
 • 135 ml melk

Werkwijze

 1. Haal je broodbakmachine (of andere foodprocessor die kan kneden) tevoorschijn en doe de bloem, het maïsmeel, het zout, de suiker, de gist en de olie in de kom. Let er hierbij op de het zout en de gist elkaar niet direct raken. 

 2. Doe het water en de melk in een pannetje en warm het ietsje op tot lauwwarm, zeker niet warmer! Doe dit bij het bloemmengsel in de kom en zet de machine aan. Kneed het ongeveer 10 minuten, totdat het deeg een mooie bol vormt. 

 3. Vet een kom in met wat olie en doe de deegbol hierin. Dek het af en laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plek in huis. Bak intussen de bacon in een droge koekenpan krokant en laat het uitlekken op een stukje keukenpapier. Breek het in stukjes als het is afgekoeld. Snijd de Parmezaanse kaas in kleine blokjes. 

 4. Kneed het nog even door en verdeel het in 12 gelijke bollen. Maak van ieder stukje een bolletje en druk het plat. Duw in dit platte stukje deeg de stukjes bacon. Vouw dubbel en vorm opnieuw een rondje. Leg in het midden van dit rondje wat stukjes Parmezaan, vouw de randen naar het midden en vorm er een bolletje van. Herhaal dit met de overige 11 bolletjes. 

 5. Verzamel de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat, dek dit af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plaats in huis nog een uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200°C.  Kwast de bolletjes in met een beetje water en bestuif met wat maïsmeel. Schuif de plaat in de oven en bak de broodjes ongeveer 20 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster. 

  bakken - brood
 6. Eet ze met een flinke lik roomboter.

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto’s en teksten zijn gemaakt door Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken 2017

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge