∴
Eet je wel eens chocolade vla uit een pak? Vast wel. Ik ben gek op chocola, maar veel dingen met een chocolade smaak kunnen mij minder bekoren. Zo ook chocolade vla. Ik vind vaak dat het maar nauwelijks naar chocolade smaakt. Een poosje geleden maakte ik zelf vanille vla en ik wilde ook een keer chocolade vla maken met een echt intense chocolade smaak. En dat is gelukt.
Het recept
Ik gebruikte voor dit recept geen chocolade maar cacao om die echte pure smaak erin te krijgen. Toen het op was kreeg ik van mijn huisgenoten het verzoek om ook eens vla van witte chocolade te maken. Dat staat dus op mijn to do lijst ... dat u het even weet!
Homemade chocolade vla
Zelfgemaakte chocolade vla met een intense chocolade smaak
Ingrediënten
- 1 liter melk
- 40 gram maïzena
- 50 gram cacao
- 100 gram suiker
- snufje zout
Werkwijze
Houd ongeveer een deciliter van de melk apart en doe de rest in een pannetje met het zout. Verhit de melk. Roer intussen de maïzena, cacao en suiker goed door elkaar en giet de apart gehouden melk erbij. Kluts met een vork door, net zolang tot je een dikke pap hebt en alle melk is opgenomen.
Giet nu een beetje van de hete melk erbij en kluts weer even goed door. Probeer alle klontjes weg te klutsen.
Giet het papje bij de hete melk in het pannetje en klop met een garde de laatste klontjes eruit. Breng aan de pruttel en laat een minuut of 4 rustig koken. Laat de vla daarna volledig afkoelen en roer af en toe om te voorkomen dat er een vel op komt te staan.
Giet de afgekoelde vla over in een fles op pot en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Notities
#outmijnkeuken
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
©Out mijn Keuken
7 Opmerkingen
Heerlijk! Ik ga het zeker proberen. Zou het evt. ook met citroen lukken? Of zou de zuivel gaan schiften?
Oeh dat lijkt me ook lekker, citroenvla! Ik ga het binnenkort uitproberen en dan laat ik het je weten.
Esther onlangs geplaatst…Gezonde ovenschotel van groente en tartaar met slechts 400 kcal pp
Wat leuk. Hier thuis hebben we er ook een paar zitten die graag chocoladevla eten. Dus ik wil het zeker een keer zelf gaan maken. Zou je de maizena kunnen vervangen door klopfix? En de suiker door kokosbloesemsuiker? (ik ben nogal eigenwijs met gebruik van sommige ingrediënten hihi)
A bite of cravings onlangs geplaatst…VEGGIE VRIJDAG: Tortellini met gegrilde groenten en pesto
De suiker vervangen lijkt me geen probleem als je dat liever gebruikt. Hetzelfde geldt voor maïzena en klopfix. Beide zijn bind/verdikkingsmiddelen op basis van zetmeel, maar aan klopfix is nog suiker (dextrose) toegevoegd en is vele malen duurder (bij AH 55 cent voor 40 gram en Duryea maizena kost 55 cent voor 250 gram), dus waarom zou je dat willen?
Oh, hiervan loopt dus echt het water van in mn mond! 🙂 Heb al wel een keer hopjesvla gemaakt, was ook heerlijk.
Lianne onlangs geplaatst…Hopjesvla
Oh dat lijkt me ook lekker! Ik kom snel eens bij je buurten 🙂
Tip ipv. Vork ook een garde gebruiken. En de vla met suiker bestrooien en deksel op de pan . Afkoelen in bakje koud water. Als de vla af gekoeld is, geklopt eiwit er luchtig er door met een spatel.