Boekreview: ‘Lekker Beter’ van Ramon Beuk en Rutger Verhoeff

Review Lekker Beter

‘Lekker Beter’ is geen dieetboek, zo lees je op de cover. Wat is het dan wel? Een boek met voeding waarmee je goed voor jezelf kunt zorgen. Topkok Ramon Beuk en huisarts Rutger Verhoeff hebben de handen ineen geslagen. De één zorgde voor het ‘lekker’ en de ander voor het ‘beter’. 

 

 

foto auteurs Beuk en Verhoeff

De auteurs

Rutger Verhoeff is een huisarts die regelmatig van zich laat horen over zijn vak. Zo schreef hij bijvoorbeeld eerder het boek ‘Wat denkt u, dokter?‘ over de huisartsenpraktijk en vlogt hij voor Libelle TV. 

Ramon Beuk is kok en bekend van onder andere het tv programma Born2Cook en hij schreef verschillende kookboeken. ‘Wat van fair komt‘ staat in mijn boekenkast en sla ik regelmatig open voor inspiratie.  

Het boek

En als dan een gepassioneerde topkok en een gepassioneerde huisarts de koppen bij elkaar steken krijg je lekker eten dat ook nog eens goed voor je is. Verhoeff legt uit dat je voor iedere soort inspanning een ander soort voeding nodig hebt. Als je urenlang moet studeren moet je je lichaam en hersenen anders voeden dan als je een uur gaat sporten. Op die manier kun je het optimale uit jezelf halen. Het boek is dan ook opgedeeld in hoofdstukken gerangschikt op soort activiteit:

  • Denkwerk
  • Krachtsport
  • Duursport
  • Lekker slapen
  • Totaal fit
  • Comfort food
Waar moet je dan precies aan denken?

Voor denkwerk heb je een goede concentratie nodig en om die concentratie te kunnen leveren hebben je hersenen koolhydraten nodig. De aanrader hier is om die koolhydraten te halen uit vezelrijke voeding (waarin zogenaamde langzame koolhydraten zitten) omdat die voor langere tijd de benodigde energie leveren. Beuk verzon voor deze categorie bijvoorbeeld mueslipannenkoeken met frambozen-bramenyoghurt en honing, gebakken avocado met eiersalade en een fruitsmoothie met volkorenbrood. Ga je aan krachtsport doen, dan heeft je lichaam eiwitten nodig. Vergeet die saaie salade met kip en maak bijvoorbeeld een lekkere ontbijtburger, biefstuk in het groen of een kikkererwtenstamppot met zalm en rauwe spinazie. Ben je meer een duursporter, dan heeft je lichaam koolhydraten nodig omdat die op de meest effectieve manier energie leveren. Eet een broodje fruitpasta met kip, pasta met biet en kabeljauw of een stevige bonensoep met volkorenvermicelli. 

Wat heb je nodig om goed te slapen?

Niets vervelender dan ‘s nachts met een rommelende  maag wakker worden. De fout die je dan vaak maakt (of vlak voor het slapen gaan al gemaakt hebt) is dat je je maag gaat vullen en niet voeden. Zorg voor het slapen gaan voor een voldaan gevoel en de kans dat je lekker doortukt is vele malen groter. Ramon Beuk verzon hiervoor bijvoorbeeld wentelkoekjes met honing, hangop met bieten en speltcrostini en een crunchy sandwich met gerookte kip. 

En wat biedt Lekker Beter verder?

In hoofdstuk 5 (Totaal Fit) vind je recepten om je de hele dag door lekker energiek te voelen en het boek sluit af met het hoofdstuk Comfort Food, omdat je jezelf ook moet verwennen af en toe. Hier vind je bijvoorbeeld cassavefrietjes met pika mayo, moeders pom en een crême brûlée om je vingers doorheen te halen.

Boekpresentatie

Begin deze maand werd het boek feestelijk gepresenteerd aan de pers in het prachtige DeLaMar Theater in Amsterdam. De eerste exemplaren werden, na toespraken van beide auteurs, uitgereikt aan John Williams, René Froger en Ruth Jacott.

uitreiking eerste exemplaren

Conclusie

‘Lekker Beter’ maakt je heel bewust van het feit dat je eet om je lichaam en hersenen te voorzien van de benodigde energie om te kunnen functioneren. Maar dat is natuurlijk niet erg sexy. De samenwerking tussen de huisarts en de kok heeft tot resultaat gehad dat je het op een gezonde manier voeden van je lichaam heel erg lekker kunt maken. De recepten zijn goed te doen, ook voor beginners en de fotografie is prachtig. Een mooi boek dat je van a tot z zou moeten lezen en waar je de informatie uit kunt filteren die je nodig hebt om gezondere voedingskeuzes te maken. 

Het boek is inmiddels overal verkrijgbaar. Bij Bol.com kost hij €19,95. Misschien een leuke moederdagtip?

Lekker Beter boek cover

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Het boek is mij voor het schrijven van dit artikel ter beschikking gesteld door de uitgever (Fontaine)
©Outmijnkeuken.nl

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge