Kabeljauw terrine met rivierkreeftjes en witlofsalade

hoofdgerechten vis Kabeljauw terrine

Gelukkig gaat het weer wat beter met de kabeljauw en is het weer goed verkrijgbaar. Mocht je toch liever een andere vis eten, dan kun je dit recept ook maken met een andere witvis als bijvoorbeeld koolvis en wijting. De vis moet zich rauw goed laten pureren, dan is het geschikt. Ik heb deze terrine gemaakt in een springvorm en heb er puntjes van gesneden. Je kunt het natuurlijk ook wat traditioneler aanpakken en gaan voor de cakevorm en er plakjes van snijden. Dit gerecht is wat minder geschikt voor een drukke doordeweekse dag, maar meer voor het weekend of voor een feestelijke gelegenheid.  

Kabeljauw terrine recept

Het recept 

In totaal ben je zo’n uur bezig met dit gerecht. Het moet alleen wel afkoelen en dus is het belangrijk dat je op tijd begint. Mocht je de tijd hebben laat het dan ook nog even opstijven in de koelkast. Dan snijdt het namelijk nog strakker en makkelijker.

hoofdgerechten vis kabeljauw terrine

Kabeljauw terrine met rivierkreeftjes en witlofsalade

Gang: Hoofdgerecht, visgerecht
Totale tijd: 1 hour
Porties: 8 plakken of puntjes
Auteur: Out mijn Keuken

Begin op tijd, want de terrine moet even afkoelen.

Print

Ingrediënten

Voor de witlofsalade met honing/mosterd dressing

Verder nodig:

Werkwijze

  1. Snijd de kabeljauwfilet in kleine stukjes en doe ze in een foodprocessor. Voeg wat zout en de eieren toe. Laat de machine draaien en tot je een egale massa hebt. Verwarm de oven voor op 175°C (hete lucht iets lager).

  2. Laat het apparaat draaien terwijl je in een dun straaltje de room erbij giet. Begin met de helft van de room en controleer dan de het  mengsel. Het mengsel moet nog wat veerkrachtig zijn maar niet te stevig. Voeg nog wat room toe als het nog erg stevig aanvoelt. Een hoeveelheid is lastig aan te geven en hangt van veel factoren af. 

  3. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en tabasco. 

  4. Vet een vorm in met boter. Ik heb een springvorm gebruikt en puntjes gesneden, maar een cakevorm kan natuurlijk ook. Dan kun je er mooie plakken van snijden. 

  5. Schep de helft van het mengsel in de vorm en verdeel daarover de rivierkreeftjes. Schep de rest van het kabeljauwmengsel erover. Strijk het mooi glad en dek af met een stuk aluminiumfolie. Vul een braadslee voor de helft met heet water en zet daarin de vorm. Schuif dit geheel in de oven en laat de terrine een half uur tot 35 minuten bakken.  

  6. Haal het uit de oven en verwijder de folie. Laat de terrine afkoelen en als je voldoende tijd hebt kun je hem nog wat op laten stijven in koelkast (dat snijdt makkelijker), maar dit is geen must.

Voor de witlofsalade

  1. Meng de witlof, appel en noten in een slakom. Doe de andere ingrediënten in een potje, doe de deksel op het potje en schud goed. Giet de dressing over de salade

Notities

#outmijnkeuken #omk

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto’s en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge