Gemarineerde champignons
Op zoek naar een lekker vegetarisch gerecht? Dan moet je deze gemarineerde champignons echt eens proberen. Heb je grote champignons, snijd ze dan in kwarten. Kleintjes kun je in zijn geheel gebruiken. Spoel champignons nooit af onder water, want het zijn net sponzen en ze zuigen zich helemaal vol. Dat gaat ten koste van de smaak. Veeg ze schoon met een keukenpapiertje of een speciaal champignonborsteltje.
Gemarineerde champignons: het recept
Voor dit recept heb je behoorlijk wat champignons nodig. Voor de puree kook je de knolselderij in melk, hierdoor wordt hij lekker romig. De blokjes feta zijn gewenteld in een plakkerig beslagje met zwart sesamzaad (gewoon sesamzaad is ook prima) en daarna gebakken in de koekenpan. Het is best lastig om mooie blokjes te houden tijdens het bakken en zoals je ziet op de foto is mij dit ook niet helemaal perfect gelukt. Ik geef er aan tafel dan meestal de kwalificatie 'rustiek' aan 😉 Voor de smaak maakt het gelukkig niet uit.
Gemarineerde champignons met knolselderijpuree en gebakken feta
Vegetarisch hoofdgerecht
Ingrediënten
- 1 grote knolselderij (of 2 kleine)
- 750 ml melk
- zout & peper
- 800 gram champignons
- 2 takjes rozemarijn of wat gedroogde
- 2 el olijfolie
- 2 el dragonazijn
- 1 eiwit
- 2 el bloem
- 4 el sesamzaad
- 200 gram feta
- flinke scheut olijfolie
- klontje boter
Extra nodig
- staafmixer
Werkwijze
De knolselderij puree
Schil de knolselderij(en) en snijd in blokjes. Doe de blokjes in een omgespoelde pan. Het filmpje water dat er door het spoelen in blijft staan helpt voorkomen dat de melk aankoekt. Giet de melk erbij en een snufje zout en breng het aan de kook. Kook het in 20 minuten gaar en giet het af. Vang de melk op! Pureer de knolselderij met de boter met de staafmixer fijn. Voeg voor meer smeuïgheid eventueel nog wat melk toe.
De champinons
Maak de champignons schoon en als je grote hebt snijd je ze in kwarten. Verhit wat olijfolie in een ruime koekenpan en bak hierin de champignons een minuut of 4. Blus het dan af met de dragonazijn. Ris de naaldjes van de rozemarijntakjes en voeg ze toe aan de champignons. Voeg zout en peper toe. Schep goed door, haal de pan van het vuur en laat de champignons een minuut of 20 trekken.
Gebakken feta
Maak een beslagje door het eiwit met de bloem en het sesamzaad te mengen. Snijd de feta in blokjes van ongeveer anderhalve bij anderhalve centimeter. Haal de blokjes door het beslag. Verhit de olie in een koekenpan en bak de blokjes feta rondom goudbruin op halfhoog vuur.
Verdeel de knolselderijpuree over de borden en verdeel daarover de champignons en de feta.
Notities
#outmijnkeuken #omk
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl