Meet the Foodblogger: Laurens van Open je Muil

Meet the foodblogger Open je Muil
Meet the Foodblogger - Open je Muil

In de rubriek 'Meet the Foodblogger' stel ik collega foodbloggers aan je voor. Want je had het vast al geraden: ik ben bij lange na niet de enige eetschrijver. Er staat zoveel leuks en lekkers online en ik vind het heel erg leuk om de mensen achter de teksten en foto's eens aan je voor te stellen. Ik doe dit aan de hand van een vragenlijst die ik de bloggers heb voorgelegd. Vandaag één van de weinige mannen in foodbloggersland: Laurens van Open je Muil.

Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je naast het bloggen?

Hee hoi. Ik ben Laurens van 30 jaar oud en ik kan mijn eigen veters strikken. Nee wacht, ik ben 31 en ik heb klitteband op mijn schoenen. Naast het bloggen ben ik schrijver van dubieus allooi. Niet iets om nu over op te scheppen, dus laten we het over mijn blog hebben.

Hoe heet je blog en waarom ben je met bloggen begonnen?

Ik ben begonnen met bloggen op Open je Muil omdat ik eigenlijk gewoon een creatieve afvoerput nodig had om op te kunnen schrijven wat ik wil en hoe ik dat wil zonder dat er allerlei partijen aan lopen te trekken met argumenten over ‘goede smaak’ en ‘niet teveel tegen iedereen aanschoppen’ en ‘je kan toch niet zomaar je eigen woorden verzinnen?’. Op mijn blog gelden mijn regels, dus als ik nieuwe woorden wil schrijfbouwen mag ik dat daar lekker zelf eigenwijzen.

Open je Muil is het eigenwijze, luidkeelse en tegendraadse geluid dat de foodbloggerij tot nu toe miste, denk ik. Eten en koken is voor mij iets levendigs, iets met speelsheid en humor en brutaliteit en liefde, en dat komt in veel van wat er geschreven wordt veel te weinig naar voren vind ik. Daarom ga ik er met gestrekt been in. Voer met een vuistslag. Da’s m’n slogan. Je bent gewaarschuwd.

Het is niet voor iedereen denk ik, want niet iedereen kan tegen mijn toon en mijn eerlijk gezegd hi-la-rische spierballentaalgrapperij. Maar je moet het met een korreltje zout nemen denk ik. Ik doe heel stoer, maar ben stiekem een heel gevoelige en rustige knul.

Wat vind je leuk aan bloggen en wat vind je minder leuk?

Het schrijven komt voor mij eigenlijk op de eerste plaats. Ik voel me pas op mijn gemak als ik iets kan maken, en geschreven taal is de uitingsvorm waar ik me het meeste mee op m’n gemak voel. Daarnaast is het koken natuurlijk ook geweldig: het uitzoeken van een recept, een beetje tweaken en experimenteren met verhoudingen en trucjes om het beter en/of makkelijker te maken en dan een ding op tafel zetten waar je smaakpapillen een vreugdedansje om je huig van maken. Er is weinig mooiers, vind ik.

Waar ik minder fan van ben, is de hoeveelheid werk die je moet verzetten als dat allemaal eenmaal gebeurd is. De obligate foto van het gerecht is altijd een aardige drempel, want je moet dan je gerecht (dat je eigenlijk het liefste direct in je muil zou schuiven) eerst nog netjes over een bordje gedrapeerd onder allerlei lampen uitstallen en dan in de weer met zo’n camera die nooit doet wat ik zeg. En dan moet je ze nog bewerken nadat je het hebt opgegeten, en dan blijk je een of andere kuttige setting op je camera niet goed te hebben gedaan en mag je het morgen nog eens helemaal opnieuw proberen. Als iemand zich vrijwillig aanmeldt om foto’s van m’n voer te komen maken: je bent van harte welkom.

Oh ja, en instagram ben ik ook geen superster in.

Waar blog je het liefst over?

Het snijvlak tussen lekker eten en keiharde, bullshitkrakende wetenschap. Er hangt zoveel onzin in de walmende keukenlucht, en daar mag wel eens flink de afzuigkap overheen, vind ik. Ik heb wel eens een stuk geschreven over dingen die mensen fout doen bij het pasta koken, bijvoorbeeld.

Waarom je pasta smaakt naar verdriet en bordkarton

Verder probeer ik vooral de lol in het koken bij mensen op te wekken. Ik denk dat veel mensen onterecht het idee hebben dat de regels in de keuken hartstikke streng zijn en dat je recepten tot op de letter moet volgen. Daar schop ik graag een beetje tegenaan: koken moet leuk zijn, vind ik. Je moet kunnen improviseren en zelf dingen kunnen verzinnen. Trek je niet teveel aan van wat andere mensen (inclusief ikzelf) zeggen en doe gewoon waar je zin in hebt. Het leven is een avontuur!

Wat vind je zelf het allerlekkerste en zijn er ook dingen die je absoluut niet lust?

Eigenlijk alle pasta’s. Ik ben gek op pasta. Maar ik ben ook gek op verandering dus ik vind het lastig om één favoriet te noemen. Maar als het dan toch moet wordt het denk ik lasagna maar dan met cantharellen. Er zijn geen dingen die ik niet lust, nee. Ik lust alle dingen.

Lasagna
Katerlasagna

Wat zou je graag beter/anders doen als je er de mogelijkheden (tijd/geld) voor had en waar ben je heel tevreden over?

Veel meer schrijven. Een assistent/secretaresse(m/v)/literair agent inhuren zodat ik al die andere bullshit niet meer hoefde te doen. Waar ben ik tevreden over? Mijn killerbody. Zeg nou zelf...

Wat is je favoriete hulpmiddel in de keuken en wat is je grootste keuken miskoop?

Mijn zware Zwitserse nietroestvrijstalen mes dat je meteen moet afdrogen enzo wat ik nooit doe waardoor er altijd vlekjes op zitten, en mijn Microplane alledingenrasp. Miskopen doe ik niet want ik koop alleen maar raak.

Wie zou je graag eens willen ontmoeten en waarom (dead or alive)?

Jamie Oliver. Liefste levend. Lijkt me een leuke gast en bovendien ben ik door hem ooit gaan koken. Thanks, James.

En wat zou je dan voor hem of haar koken en waarom?

Ik voor hem? Haha dat wordt een fiasco. Ik denk mijn kerstboomstroop, puur voor het shockeffect.

Kerstboomstroop

Welk recept op je blog zegt het meeste over wie jij bent en waarom?

Een recept voor broccolisalade dat heet “Ik heb per ongeluk iets heel gezonds gemaakt geloof ik”.


Waarom moeten mijn lezers echt eens op jouw blog komen kijken?

Omdat ik je beloof dat je minstens één keer gaat grinniken.


Dank je wel voor jullie medewerking aan Meet the Foodblogger Laurens! 

Open je Muil is ook te volgen via social media op Facebook, en Instagram

Teksten zijn van Esther Out en Laurens van Open je Muil.
De foto's zijn van Open je Muil en zijn met toestemming geplaatst

©Out mijn Keuken

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.