Achtergrond | Vitamine B3, wat is het en doet het?

Vitamine B3

Aan het begin van de Twintigste Eeuw werd ontdekt dat ons voedsel stoffen bevatte die belangrijk waren voor onze gezondheid. Ze werden vitamines genoemd. Vitamines spelen een cruciale rol bij het goed functioneren van ons lichaam en bij onze algehele gezondheid. Het zijn chemische verbindingen die in verschillende hoeveelheden in verschillende soorten voedsel voorkomen. We moeten ze eten omdat ons lichaam ze niet zelf of niet voldoende kan maken. Er zijn dertien verschillende vitamines die ieder een eigen functie en een eigen werking hebben. Maar wat zijn die verschillende vitamines nou precies, waar zitten ze in en hoeveel heb je ervan nodig? Ik heb het voor je uitgezocht en ga je er de komende weken over informeren. Vandaag: vitamine B3.

Vitamine B3 – wat is het en wat doet het?

Vitamine B3 heet ook wel Niacine en maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Alle B-vitamines zijn in water oplosbaar, dus ook niacine. Niacine kan in twee vormen voorkomen: nicotinezuur of nicotinamide. Vitamine B3 speelt – samen met de andere B vitamines – een rol bij de energievoorziening van de cellen en bij een goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast is het belangrijk voor een gezonde huid. 

gezonde huid b3

Vitamine B3 – wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en waar zit het allemaal in?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B3 is voor volwassen mannen vastgesteld op 17 milligram en voor volwassen vrouwen op 13 milligram. Niacine zit vooral in vlees, vis, noten, zaden en graanproducten. Ook kan je lichaam zelf B3 maken uit tryptofaan (= een aminozuur) dat te vinden is in bijvoorbeeld zuivel en eieren (en andere eiwitrijke producten).  

Vitamine B3 – waarom is het belangrijk?

Niacine werkt samen met andere B vitamines aan een gezonde energievoorziening van je lichaam door energie vrij te maken uit de voedingsstoffen die je eet. Daarnaast speelt het een rol bij het goed functioneren van je zenuwstelsel en het gezond houden van je huid. Krijg je te weinig vitamine B3 binnen , dan loop je de kans op huidklachten als ontstekingen en uitslag. Ook loop je dan kans op de ziekte pellagra die huidaandoeningen, diarree en dementie tot gevolg kan hebben. De kans op een vitamine B3 tekort is erg klein omdat het veel voorkomt in eiwitrijke voeding en daar krijgen we voldoende van binnen. 

Vitamine B3 heeft twee verschijningsvormen: nicotinezuur en nicotinamide. Van deze laatste stof zijn bij overdosering geen nadelige gevolgen bekend. Bij een teveel aan nicotinezuur kan bloedvatverwijding optreden. Dit heeft overigens geen grote negatieve gevolgen.

Vitamine B3: wat moet je eten?

Gerechten met vis, vlees of gevogelte bevatten vitamine B3. Voor vegetariërs is het van belang om voldoende noten, zaden en andere graanproducten te eten om daaruit de vitamine B3 te halen. In mijn receptenindex vind je per categorie voldoende gerechten om uit de kiezen. 

 

Bron: Vitamine Informatie Bureau & Het Voedingscentrum
De foto’s komen van Stockphotosite Pixabay

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge