Recept | De lekkerste ijskoffie maak je gewoon zelf!

IJskoffie recept
IJskoffie zelf maken

Ben jij net zo’n grote koffie liefhebbers als ik? Dan heb je net als ik een probleem op warme dagen. Ik heb wel altijd behoefte aan koffie (lees cafeïne) maar op warme dagen niet altijd zin en een warme drank. Een paar weken geleden ontdekte ik ijskoffie en ik laat je vandaag zien hoe je dat op verschillende manieren kunt maken. 

Basis ijskoffie zelf maken: 2 manieren

Als basis voor je ijskoffiedrank heb je uiteraard koffie nodig. Je kunt gewoon koffie zetten en dit af laten koelen, maar je kunt ook koud koffie zetten. Je koffie is dan wat zachter van smaak, minder bitter, maar dit kost wel wat meer tijd. Wil je de koffie ‘s morgens drinken, zet het dan de avond van tevoren klaar. Koud gezette koffie maak je door 400 ml water en 28 gram gemalen koffie te mengen en te laten staan (eventueel in de koelkast). De volgende ochtend giet je het drapje door een filter en klaar is je koud gezette koffie. Dit is wel een vrij sterke koffie die je nog naar smaak kunt aanlengen met water of ijsklontjes. Houd je net als ik van sterke koffie, dan wil je niet dat je koffie waterig wordt door de ijsklontjes. Dé oplossing: maak van je eerste batch ijskoffie koffieijsblokjes. Giet de koude koffie in ijsblokjes zakjes en leg ze in de vriezer. Ik gebruik wegwerpzakjes om te voorkomen dat de sterke koffiesmaak in mijn ijsblokjesbakjes terecht komt. Koel vervolgens je ijskoffie met de bevroren koffieblokjes en je ijskoffie zal niet waterig worden.

Ijskoffie basis recept

IJskoffie zelf maken: de basis en variaties daarop

Ben je een hardcore zwarte koffie drinker, dan vind je deze basis ijskoffie waarschijnlijk het lekkerst. Je giet de koude koffie in een glas en doet er een paar blokjes bevroren koffie bij. Zo blijft je koffie lekker lang koud en wordt hij niet waterig. Neem  hem mee in een thermobeker (ik kan je de Tefal Isoleerbeker aanbevelen) als je onderweg bent. Het heeft mij al door menig lange autorit heen geholpen! Houd je van variaties, dan kun je je ijskoffie een smaakje geven met koffiesiropen. Die zijn in verschillende smaken te krijgen en maken je koffie wat zoeter. Ook lekker: schuim wat melk op en giet dit bij je ijskoffie. Zo krijg je een ijskoffie latte! 

Ik ben benieuwd: wat drink jij graag op warme dagen?

IJskoffie latte

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto’s en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge