Achtergrond | Vitamine E, wat is het en wat doet het?

Vitamine E

Aan het begin van de Twintigste Eeuw werd ontdekt dat ons voedsel stoffen bevatte die belangrijk waren voor onze gezondheid. Ze werden vitamines genoemd. Vitamines spelen een cruciale rol bij het goed functioneren van ons lichaam en bij onze algehele gezondheid. Het zijn chemische verbindingen die in verschillende hoeveelheden in verschillende soorten voedsel voorkomen. We moeten ze eten omdat ons lichaam ze niet zelf of niet voldoende kan maken. Er zijn dertien verschillende vitamines die ieder een eigen functie en een eigen werking hebben. Maar wat zijn die verschillende vitamines nou precies, waar zitten ze in en hoeveel heb je ervan nodig? Ik heb het voor je uitgezocht. Vandaag: vitamine E.

Vitamine E - wat is het en wat doet het?

Vitamine E heet ook wel alfo-tocoferol en is een vitamine die oplosbaar is in vet. Vitamine E hoort net als vitamine C bij de antioxidanten en antioxidanten spelen een beschermende rol tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten aan je cellen en weefsel, dus antioxidanten zijn belangrijke stofjes bij de bescherming hiertegen. Verder speelt vitamine E een rol bij het aanmaken van rode bloedcellen en een goede werking van spieren en weefsels.

©Footaverage/Pixabay
Vitamine E - wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en waar zit het allemaal in?

Volwassen mannen wordt aangeraden 10 milligram vitamine E te eten en voor volwassen vrouwen geldt een advies van 8 milligram. Het zit vooral in plantaardige oliën zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie en in noten, zaden, granen, groente en fruit. Dierlijke producten bevatten niet veel vitamine E. Eet je voldoende gevarieerd dan is de kan op een vitamine E tekort heel erg klein. 

brood
©couleur / Pixabay
Vitamine E - waarom is het belangrijk?

Hoewel het zeer zeldzaam is kan een tekort aan vitamine leiden tot bloedarmoede, een verhoging in het aantal bloedplaatjes en oedeem. Vitamine E is vooral belangrijk bij het beschermen van cellen en weefsel, de celwanden en de bloedbaan tegen schade door vrije radicalen en andere schadelijke stoffen. Daarnaast speelt vitamine E een rol bij de stofwisseling in je cellen.

Bron: Vitamine Informatie Bureau & Het Voedingscentrum
De foto's komen van Stockphotosite Pixabay
©outmijnkeuken

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.