Aan het begin van de Twintigste Eeuw werd ontdekt dat ons voedsel stoffen bevatte die belangrijk waren voor onze gezondheid. Ze werden vitamines genoemd. Vitamines spelen een cruciale rol bij het goed functioneren van ons lichaam en bij onze algehele gezondheid. Het zijn chemische verbindingen die in verschillende hoeveelheden in verschillende soorten voedsel voorkomen. We moeten ze eten omdat ons lichaam ze niet zelf of niet voldoende kan maken. Er zijn dertien verschillende vitamines die ieder een eigen functie en een eigen werking hebben. Maar wat zijn die verschillende vitamines nou precies, waar zitten ze in en hoeveel heb je ervan nodig? Ik heb het voor je uitgezocht. Vandaag: vitamine E.
Vitamine E - wat is het en wat doet het?
Vitamine E heet ook wel alfo-tocoferol en is een vitamine die oplosbaar is in vet. Vitamine E hoort net als vitamine C bij de antioxidanten en antioxidanten spelen een beschermende rol tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten aan je cellen en weefsel, dus antioxidanten zijn belangrijke stofjes bij de bescherming hiertegen. Verder speelt vitamine E een rol bij het aanmaken van rode bloedcellen en een goede werking van spieren en weefsels.
Vitamine E - wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en waar zit het allemaal in?
Volwassen mannen wordt aangeraden 10 milligram vitamine E te eten en voor volwassen vrouwen geldt een advies van 8 milligram. Het zit vooral in plantaardige oliën zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie en in noten, zaden, granen, groente en fruit. Dierlijke producten bevatten niet veel vitamine E. Eet je voldoende gevarieerd dan is de kan op een vitamine E tekort heel erg klein.
Vitamine E - waarom is het belangrijk?
Hoewel het zeer zeldzaam is kan een tekort aan vitamine leiden tot bloedarmoede, een verhoging in het aantal bloedplaatjes en oedeem. Vitamine E is vooral belangrijk bij het beschermen van cellen en weefsel, de celwanden en de bloedbaan tegen schade door vrije radicalen en andere schadelijke stoffen. Daarnaast speelt vitamine E een rol bij de stofwisseling in je cellen.
Vitamine E: wat moet je eten?
Als je voldoende gevarieerd eet is de kans op een tekort aan vitamine E erg klein. Het zit in voedingstoffen die we bijna allemaal dagelijks eten. Brood, groente, fruit en we bakken vaak in plantaardige olie.
In deze serie verschenen eerder:
- Vitamine A, wat is het en wat doet het?
- Vitamine B1, wat is het en wat doet het?
- Vitamine B2, wat is het en wat doet het?
- Vitamine B3, wat is het en wat doet het?
- Vitamine B5, wat is het en wat doet het?
- Vitamine B6, wat is het en wat doet het?
- Vitamine B8, wat is het en wat doet het?
- Vitamine B11, wat is het en wat doet het?
- Vitamine B12, wat is het en wat doet het?
- Vitamine C, wat is het en wat doet het?
- Vitamine D, wat is het en wat doet het?
Bron: Vitamine Informatie Bureau & Het Voedingscentrum
De foto's komen van Stockphotosite Pixabay
©outmijnkeuken