Falafel met couscous
Falafel is een hele lekkere vleesvervanger. Je maakt de balletjes van gemalen kikkererwten vermengd met allerlei Oosterse smaakmakers. Je kunt natuurlijk blik kikkererwten gebruiken maar het allerlekkerst worden de balletjes als je gedroogde kikkererwten koopt en ze zelf weekt. Je hebt er geen werk van, je moet er alleen even op tijd aan denken. Als je de kikkererwten ongeveer twee dagen voordat je ze gaat maken in een ruime pan of kom met veel water in de koelkast wegzet, zijn ze op het moment van gebruik mooi zacht en kun je ze goed fijnmalen.
Falafel met couscous; het recept
De gepureerde kikkererwten meng je met een aantal lekkere Oosterse smaakmakers. Ik heb bijvoorbeeld kurkuma, komijn en korianderzaad gebruikt. Je kunt hieraan natuurlijk je eigen invulling geven. De balletjes laten zich vrij makkelijk draaien en frituren en ze zien er erg mooi uit vind ik altijd, vooral als je ze opensnijdt! Falafel combineert fantastisch met couscous en om de balletjes in te dippen heb ik er een klodder harissa yoghurt bij gemaakt. Enjoy!

Falafel met couscous
Vegetarisch gerecht
Ingrediënten
Voor de falafel
- 500 gram droge kikkererwten 2 dagen laten weken in de koelkast
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook gesnipperd
- half bosje peterselie grof gesneden
- half bosje koriander grof gesneden
- halve groene peper
- 1,5 el kurkuma
- 1,5 el komijnpoeder
- 1 el korianderzaad
- 1 tl bakpoeder
- frituurolie
Voor de couscous
- 300 gram couscous
- 600 gram Marokkaanse groenten
- 100 ml Griekse yoghurt
- 1 el harissa
- half bosje koriander
Werkwijze
Falafel wordt het lekkerst als je droge kikkererwten koopt en die zelf weekt. Je hebt er verder weinig werk van, je moet er alleen even op tijd aan denken. Doe de kikkererwten in een ruime pan met ruim water en zet het twee dagen weg in de koelkast.
Giet de kikkererwten af en doe ze in je keukenmachine met de andere ingrediënten voor de falafel behalve de frituurolie. Draai er een homogene massa van.
Draai van de kikkererwten massa balletjes ongeveer ter grootte van een pingpongbal. Verhit je frituurpan tot 180°C of verhit olie in een (wok)pan. De olie is heet genoeg als je er korstje brood krokant in kunt bakken. Frituur de balletjes in porties in een minuut of 4 goudbruin en krokant.
Bereid in tussen de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roerbak de Marokkaanse groenten gaar en voeg de couscous hieraan toe. Bak even goed mee. Breng op smaak met zout en peper. Meng de yoghurt met de harissa.
Schep de couscous op borden en verdeel de falafel erover. Geef er een flinke schep van de harissa yoghurt bij en bestrooi met fijn gehakte koriander.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl
6 Opmerkingen
Ahhh! Dit ziet er super lekker uit! Ik ben dol op falafel! 🙂
Ik ook!
Wat een heerlijk recept. Ik ga het uitproberen.
Leuk!
Lijkt me onwijs lekker en gezond! Ook fijn dat de falafel zonder ei is gemaakt. Ik ben al een tijdje op zoek naar een goed recept zonder ei en over het algemeen zijn die recepten toch altijd net iets te nat.
Dan moet je deze zeker eens proberen!