Recept | Falafel met couscous

Falafel
Falafel met couscous

Falafel is een hele lekkere vleesvervanger. Je maakt de balletjes van gemalen kikkererwten vermengd met allerlei Oosterse smaakmakers. Je kunt natuurlijk blik kikkererwten gebruiken maar het allerlekkerst worden de balletjes als je gedroogde kikkererwten koopt en ze zelf weekt. Je hebt er geen werk van, je moet er alleen even op tijd aan denken. Als je de kikkererwten ongeveer twee dagen voordat je ze gaat maken in een ruime pan of kom met veel water in de koelkast wegzet, zijn ze op het moment van gebruik mooi zacht en kun je ze goed fijnmalen. 

Falafel met couscous

Falafel met couscous; het recept

De gepureerde kikkererwten meng je met een aantal lekkere Oosterse smaakmakers. Ik heb bijvoorbeeld kurkuma, komijn en korianderzaad gebruikt. Je kunt hieraan natuurlijk je eigen invulling geven. De balletjes laten zich vrij makkelijk draaien en frituren en ze zien er erg mooi uit vind ik altijd, vooral als je ze opensnijdt! Falafel combineert fantastisch met couscous en om de balletjes in te dippen heb ik er een klodder harissa yoghurt bij gemaakt. Enjoy!

 

Falafel met couscous

Falafel met couscous

Gang: Hoofdgerecht
Totale tijd: 40 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Vegetarisch gerecht

Print

Ingrediënten

Voor de falafel

Voor de couscous

Werkwijze

  1. Falafel wordt het lekkerst als je droge kikkererwten koopt en die zelf weekt. Je hebt er verder weinig werk van, je moet er alleen even op tijd aan denken. Doe de kikkererwten in een ruime pan met ruim water en zet het twee dagen weg in de koelkast. 

  2. Giet de kikkererwten af en doe ze in je keukenmachine met de andere ingrediënten voor de falafel behalve de frituurolie. Draai er een homogene massa van. 

  3. Draai van de kikkererwten massa balletjes ongeveer ter grootte van een pingpongbal. Verhit je frituurpan tot 180°C of verhit olie in een (wok)pan. De olie is heet genoeg als je er korstje brood krokant in kunt bakken. Frituur de balletjes in porties in een minuut of 4 goudbruin en krokant.

  4. Bereid in tussen de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roerbak de Marokkaanse groenten gaar en voeg de couscous hieraan toe. Bak even goed mee. Breng op smaak met zout en peper. Meng de yoghurt met de harissa.

  5. Schep de couscous op borden en verdeel de falafel erover. Geef er een flinke schep van de harissa yoghurt bij en bestrooi met fijn gehakte koriander.

Falafel met couscous recept

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Dit vind je vast ook leuk

6 comments

  1. Lijkt me onwijs lekker en gezond! Ook fijn dat de falafel zonder ei is gemaakt. Ik ben al een tijdje op zoek naar een goed recept zonder ei en over het algemeen zijn die recepten toch altijd net iets te nat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.