Achtergrond | Kaneel – wat is het en hoe gebruik je het?

Kaneel

Na de serie over vitamines vind je op deze plek vanaf vandaag iedere maandag een achtergrond artikel over een ingrediënt dat je bij het koken kunt gebruiken. Vandaag: een van mijn favoriete specerijen, kaneel. 

Lees terug: serie over vitamines

Kaneel; wat is het?

Kaneelstokjes zijn gemaakt van de binnenbast van een kaneelboom. Er bestaan best veel soorten, maar de bekendste kaneelsoorten komen van de Cinnamomum verum en de Cinnamomum aromaticum. Van de eerste boom komt de ceylonkaneel en van de tweede boom komt de cassiakaneel. In het algemeen wordt de ceylonkanaal als de kwalitatief beste soort gezien. Cassiakaneel is wat scherper van smaak en wordt in India veel gebruikt in stoofschotels.

Kaneelbomen groeien alleen in tropische oorden en dan bij voorkeur in kustgebieden. De bomen kunnen heel groot worden maar worden vaak vrij laag gehouden en  meerdere keren per jaar gesnoeid. De kaneelstokjes worden gewonnen uit de scheuten die aan de boom groeien. De bast van de scheuten wordt verwijderd en vervolgens ontdaan van de buitenste lagen. De binnenste bast rolt zich vervolgens vanzelf op en dat wordt te drogen gelegd. Tijdens het droogproces krijgen kaneelstokjes die typische kleur.

kaneelschors
Kaneelschors; ©dreamstime

Kaneel wordt al heel lang bij het koken en in medicatie gebruikt. Er zijn documenten uit het oude Egypte waarin het genoemd wordt als onderdeel van een parfum en ook in de bijbel wordt er al over gesproken. 

Kaneel; hoe gebruik je het?

Kaneel is, zoals ik eerder al zei, één van mijn favoriete specerijen. Ik ben gek op de zoete, kruidige geur en smaak. Het combineert fantastisch met fruit als bijvoorbeeld appels en peren en het wordt veel gebruikt in zoete baksels en allerlei (Oosterse) stoofgerechten. Ook verwerk ik het graag in desserts. Het is daarnaast vaak onderdeel van allerlei kant en klare kruidenmixen. Het is wat mij betreft een specerij dat echt bij de herfst/winter hoort vanwege de zoetige en warme geur en smaak.

kaneel
Kaneel ©gate74 / pixabay

Wil je eens aan de slag met kaneel, dan kan ik je bijvoorbeeld deze appelkaneeljam aanbevelen. Zo maak je van je dagelijkse bammetje bijna een appeltaartje! Persoonlijk ben ik ook grote fan van deze kaneel pannacotta, waar ik een intense kaneelsmaak in heb gekregen door het roommengsel een nacht lang te laten trekken met vijf kaneelstokjes. 

Hou jij van kaneel? En waar gebruik je het graag in?

De foto's komen van Stockphotosite Pixabay en Dreamstime
©outmijnkeuken

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.