Recept | Nigella’s Spaanse Stoof met chorizo

Nigella's Spaanse Stoof
Nigella’s Spaanse Stoof met chorizo

Nigella Lawson ken je vast. Ik vind haar een icoon voor alle thuischefs. Ze is beslist niet bang voor boter, chocolade, vet en suiker en haar gerechten zijn daarom vaak bijzonder smaakvol. In 2002 verscheen haar boek ‘Hoe te Eten‘, vijftien jaar oud alweer dus! Ik heb het boek ook al zo lang in de kast staan en ik heb het veel gebruikt. Het boek zit dan ook onder de tomaten-, vet-, chocolade- en koffievlekken. Toen ik een paar weken geleden het artikel van Nigella las over het tegenwoordige Instagram waardige eten moest ik denken aan dit boek, want het bevat namelijk geen foto’s en dat is in deze tijd heerlijk verfrissend.

Quote van Nigella: ‘Tuurlijk, Instagram is een visueel medium, niet anders dan televisie, dus er zal altijd een vraag zijn naar fotogeniek voedsel. Maar toch, het kan koks wanhopig maken. Als ik een foto van goulash plaats krijg ik het gevoel dat ik mensen – die de bruine bende maar onaantrekkelijk vinden – er aan moet herinneren dat 1) goulash bruin is en 2) bruin voedsel het lekkerste smaakt.

Bij dit stoofgerecht uit ‘Hoe te Eten‘ staat dus geen plaatje en dat geeft mij de gelegenheid om mijn eigen fantasie te gebruiken. Je kunt met het gebruiken van chorizo overigens wel een beetje voorspellen wat er gebeurt qua kleur. De hele stoof krijg een heerlijke oranje/rode gloed en ziet er bijzonder smakelijk uit.

Nigella's Spaanse Stoof met chorizo

Nigella’s Spaanse Stoof met chorizo; het recept

Neem voor dit recept een half droge chorizo (wordt ook wel verkocht als ‘verse chorizo’) en geen keiharde gedroogde. Kies ook voor vastkokende (stevige) aardappelen, anders kook je ze veel te snel tot moes en het is de bedoeling dat de blokjes heel blijven zodat je ze kunt prakken in de Goddelijke saus! Ik heb het recept hieronder uitgeschreven en je kunt het ook terugvinden in ‘Hoe te Eten‘ van Nigella op pagina 399 onder de naam ‘Spaanse Stew’.

Bekijk op bol.com




Nigella's Spaanse Stoof recept

Nigella's Spaanse Stoof met chorizo

Gang: Hoofdgerecht, Stoofgerecht
Keuken: Spaans
Totale tijd: 1 hour
Porties: 4 personen
Auteur: Nigella Lawson

Lekker stoofgerecht met chorizo naar recept van Nigella Lawson

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en kook wat water in een ketel of een waterkoker. Schil de aardappelen en spoel ze schoon. Snijd ze in blokjes van zo'n 2 à 3 cm. Neem een pan die in de oven kan (bijvoorbeeld een braadpan) en verhit hierin ongeveer een eetlepel olijfolie. Fruit de ui een paar minuten op halfhoog vuur totdat het glazig is. Snijd intussen de chorizoworst in plakjes. 

  2. Voeg de knoflook en de plakjes worst bij het uitje en roerbak een paar minuten mee. Doe de laurier erbij en schenk de sherry erop. Doe ook de aardappelblokjes in de pan, roer alles even goed door en schenk er zoveel kokend water op dat alles net onder staat. 

  3. Breng aan de kook en laat het tien minuten rustig pruttelen. Voeg nog wat zout en peper toe. 

  4. Zet de pan nu (zonder deksel!) in de oven en laat het ongeveer 40 minuten rustig gaar worden. Strooi voor het serveren de koriander erover. Lekker met verse groente of een salade en een stukje vers brood om de saus mee op te 'lepelen'.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto’s en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl




Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

4 comments

    1. Omdat ik het lekker vind Wim en omdat ik de combinatie bij elkaar vind passen. Smaken verschillen en je kunt het makkelijk weglaten of vervangen door iets anders ☺

  1. Ja, smaken verschillen. Ik kan ook de chorizo weglaten en vervangen door b.v.rookworst. Ikzelf vind koriander meer passen bij Aziatische gerechten en zeker niet bij Spaanse. Het is ‘n trend geworden om overal koriander bij te doen:-)
    Ik zal het zeker maken maar dan zonder….

    1. Het is een recept van Nigella Lawson uit 2002, dus of het een recente trend is … Je kunt ook verse peterselie gebruiken, maar dat vind ik persoonlijk dan weer minder lekker. En dát maakt koken nou zo leuk! Wij hebben ervan genoten, laat je weten of je het lekker vond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge